Чим небезпечний грип і як лікувати коронавірус
Україна

Чим небезпечний грип і як лікувати коронавірус

28 січня, 11:12
0
0
Сподобалось?
0

В Україні продовжує зростати кількість хворих на коронавірус та грип. Люди хворіють цілими сім’ями, а у лікарнях фіксують зростання кількості тяжких хворих.

Наскільки підступна хвороба, чи є у нас достатньо ліків проти неї та чи очікувати нових епідемій розповіла лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська.

Який наразі перебіг коронавірусу, чи став він сезонним захворюванням, як і прогнозувалося? Наскільки він зараз небезпечний?

Почнемо з того, що коронавірус нікуди не подівся. Дійсно, з появою варіанта "Омікрон", летальність від нього знизилася на 90%, але він залишається дуже небезпечним та маловивченим вірусом, який схильний до епідемічного росту, що й відбувається зараз.

У коронавірусу практично відсутня сезонність, що характерно для багатьох інфекційних хвороб. Тобто він упродовж року, у будь-який час – влітку, взимку, восени, може підвищити свою активність.

Так, коронавірус прагне стати сезонним, як це вже було з пандемічним грипом у 2009-2010 роках. Цей грип, нагадаю, став сезонним. В тому ж напрямку рухається і SARS-CoV-2, але справа в тому, що ніяка пандемія коронавірусу ще не закінчилася. Сама пандемія продовжується, і ВОЗ не оголошувала про її закінчення, лише про те, що закінчилася надзвичайна ситуація пов’язана з пандемією, тобто лише локдауни. Пандемія триває.

А як щодо грипу, він теж присутній?

Окрім коронавірусної інфекції, розпочалося ще й стрімке зростання грипу. Ми бачимо це за стаціонаром – пацієнти, які туди потрапляють вже потребують, на жаль, саме стаціонарного лікування.

До речі, грип, на відміну від ковіду, більш небезпечний – це дуже стрімке та блискавичне захворювання. За короткий проміжок часу, буквально 3-4 дні, можуть статися незворотні зміни в легенях.

Всі медичні фахівці це добре знають та розуміють, тому тактика ведення хворих добре відпрацьована та описана в усіх міжнародних рекомендаціях. Також і наш протокол лікування ковіду містить частину, де описано, як потрібно вести хворих на ковід в період росту захворювання на грип.

Як зараз лікують коронавірус? Чи з'явилися дієві ліки?

Так, ліки є. Ми від самого початку створили протокол лікування коронавірусу. Тоді, до речі, з цього приводу були великі суперечки, навіть в цю тему втручалися народні депутати. Я, до речі, так і не зрозуміла навіщо вони це робили, влізаючи у виключно медичну сферу…

Тим не менш, наш протокол лікування коронавірусу повністю підтвердився на практиці. Все, що ми до нього внесли, ще у квітні 2020 року, вже перенесено до усіх рекомендацій міжнародних інститутів, як рятувальні для життя методи лікування. Важливо, що ми це зробило одразу, ще понад три роки тому, опираючись на міжнародний досвід.

Зараз є лише проблема з широким доступом до окремих противірусних препаратів. Їх, до речі, існує декілька видів. Ці препарати нам надавали у вигляді гуманітарної допомоги, зокрема, на рівень первинної ланки медицини, сімейним лікарям, стаціонарам лікарень.

Поки, на жаль, немає доступу до препарату Ремдесівір, він на перереєстрації. Він себе дуже гарно зарекомендував, чудовий препарат та входить до усіх рекомендацій. За ефективністю він на другому місці після відомого американського препарату Паксловід, який вважається найефективнішим, і вже скоро буде у нас в аптеках. Препарат діє саме на вірус і ні на що більше.

Також є інші засоби терапії, противірусні препарати, в інструкціях яких прописане призначення. Не відстають і вітчизняні виробники, можливо ці препарати менш ефективні, але для широкого використання дуже непогані.

Багатьох цікавить, які під час коронавірусу симптоми у дітей?

Краще про це запитати у дитячих лікарів. Але, гадаю, що у дітей коронавірус супроводжується саме високою температурою тіла, бо діти завжди хворіють. А все інше відбувається так, як і у дорослих.

Важких випадків у дітей менше, ніж у дорослих, які мають купу супутніх патологій. Декомпенсація супутніх станів у дітей у меншій мірі розвинута, але дихальна недостатність, на жаль, може бути, особливо, у маленьких діток віком до 1 та пів року. У цієї вікової групи можуть виникати дуже складні перебіги захворювання.

А які саме бувають ускладнення?

У пацієнтів клінічне одужання наступає раніше, а ось морфологічні зміни в легенях можуть до року зберігатися. Заспокою, це ні на що не впливає, це просто ланцюжок зворотного розвитку в легенях, але він може продовжуватися тривалий час.

За статистикою, після хвороби, 25-30 пацієнтів страждають постковідними розладами – слабкість, усілякі когнітивні порушення, погана пам'ять. Тобто людина не може повернутися у звичний для себе стан. Щоб мінімізувати ці фактори, потрібна своєчасна противірусна терапія.

Чи правда, що у коронавірусу є найбільш небезпечні дні? Які саме це дні, та як треба діяти?

Так, якщо людина вже захворіла, то небезпечні дні є. Просто сам перебіг коронавірусної інфекції дуже своєрідний. Початковий період – це перший тиждень від появи клінічних симптомів, він зазвичай відповідає звичайному ГРВІ, а ось після другого тижня починається найнеприємніше – фаза імунних порушень, які призводять до розвитку прогресуючої дихальної недостатності.

Це, до речі, було для нас дуже великою проблемою, оскільки, ставало основною причиною смерті пацієнтів до появи варіанта "Омікрон". Коли він з’явився, то кількість людей, які входять у цю імунологічну фазу, стала набагато меншою, але "Омікрон" має інші негативні особливості, про які я вже

Які інфекції ще загрожують Україні? Чи прогнозуються якісь нові спалахи. Приміром, багато говорять про аденовіруси і скарлатину?

Так, спалахи інфекцій будуть. Зараз багато дітей хворіють на скарлатину. Причин для цього достатньо. Україна від 1991 року просто не вилазить з усіляких епідемій!

Все почалося з дифтерії, до того ж взагалі безпрецедентної. Навіть у світовій практиці не було описано такої епідемії дифтерії, яку пережила Україна. Це триває просто без кінця…

А що відомо про спалахи кору?

Україна пережила три епідемії кору, дуже важких. Остання, до речі, потрапила у трійку світових лідерів, після Мадагаскару та Філіппін. Стільки людей загинуло на рівному місці...

Таке трапилося тому що є закономірності розвитку епідеміологічного процесу, а якщо їх не дотримуватися, то це штучно роздмухана епідемія.

Остання епідемія кору збіглася з реформою системи охорони здоров’я. Тоді дійшло до того, що наші люди у найзаразніший період, з висипами на тілі, їздили у громадському транспорті у пошуках лікарні аби отримати допомогу. Це було просто жахливо і бездумно.

Тому, на жаль, у нас будуть нові спалахи гепатиту А, спалахи лептоспірозу, шлункові інфекції та багато іншого. Найстрашніше, що за цими спалахами вже немає кому слідкувати, немає кому вести практичні розслідування, немає кому їх реєструвати у такій кількості. І найнеприємніше, що все це приховується від людей, повторюю: приховується! А тим часом, переводять інфекційну патологію в неінфекційну. Моя порада: люди мають чітко це розуміти та допомагати собі самі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися