З березня українці отримають більші пенсії
Україна

З березня українці отримають більші пенсії

10 березня, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

Згідно із законом, уряд провів індексацію на 7,9%. Хоч держава через воєнний стан мала право її і не робити. Тож у березні українські пенсіонери отримають дещо більші пенсії.

Кому збільшать?

Як розповіла заступниця начальника головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Лариса Лучковська, збільшення пенсій відчує переважна більшість пенсіонерів. Зокрема, тих, хто отримує звичайні пенсії за віком, за інвалідністю, через втрату годувальника. Будуть проіндексовані пенсії військових, науковців, держслужбовців, чорнобильські пенсії. Не підлягають індексації цього року спецпенсії суддів і прокурорів.

На скільки зростуть?

– Якщо говорити про звичайні пенсії за віком, то на 7,9% зросте не сама пенсія, а лише основний розмір, що використовується у формулі розрахунку, – зазначила Лариса Лучковська. – Після проведеного перерахунку можу сказати, що волиняни, які мають пенсію у межах трьох тисяч гривень, отримають доплати приблизно у 220 гривень. Ті, хто отримує середню пенсію, а на Волині вона нині становить близько 5 тисяч гривень, можуть розраховувати на 300-400 гривень доплати. Ті, хто має 10 тисяч пенсії, отримають збільшення на 700-800 гривень. Наголошу, що для кожного пенсіонера розрахунок сум індексації робився окремо. І те, скільки отримає людина, залежить від її заробітної плати і стажу.

Зазначимо, що, відповідно до ухваленої урядової постанови, мінімальний розмір індексації з 1 березня становитиме 100 гривень, а максимальний буде обмежений, як і минулого року, на рівні 1500 гривень. Наприклад, тим, хто пішов на пенсію у 2021-2023 роках, її індексувати не будуть. Для таких людей встановлена надбавка у 100 гривень (хоча в окремих випадках тут можуть бути доплати у зв’язку зі збільшенням мінімальних пенсій – переважно для непрацюючих громадян). Натомість, максимальне підвищення в розмірі до 1500 гривень зможуть отримати лише ті, у кого основна пенсія становить приблизно від 19 тисяч гривень.

Як зміняться мінімальні виплати?

u В осіб віком від 65 років, які не працюють і мають не менше 35 років стажу у чоловіків і не менше 30 років у жінок, загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути меншим, ніж 3370 гривень (було 3120 гривень). Для людей від 70 до 80 років, за наявності необхідного стажу, пенсія має бути 3240 гривень (було 3 тисячі гривень).

u У пенсіонерів у віці від 75 до 80 років, котрі мають не менше 25 років стажу у чоловіків і не менше 20 років у жінок, – так само 3240 гривень (було 3 тисячі гривень). А для 80-річних, котрі мають такий стаж, пенсія становитиме 3370 гривень (було 3120 гривень).

u Пенсіонери, яким не виповнилося 70 років, котрі мають 35 років стажу у чоловіків і не менше 30 років у жінок, а також у осіб з інвалідністю І групи – 2980 гривень (було 2760 гривень). Для інших осіб, які не працюють, виплати зростуть до 2725 гривень (було 2520 гривень).

У названих випадках йдеться про пенсії, призначені за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Загальний розмір таких пенсій з усіма надбавками не може бути нижчим за вказані розміри.

Про те, як зміняться пенсії чорнобильців та інвалідів, читайте у наступному номері.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися