16 березня 2024: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

16 березня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

16 березня, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 16 березня, вшановують пам'ять мученика Савина Єрмопольського.

Яке сьогодні, 16 березня, церковне свято

16 березня в церковному календарі – день пам’яті мученика Савина Єрмопольського. Він жив у Єгипті, правив містом Єрмопіль в III столітті. За часів гонінь за християнами йому, разом зі сподвижниками, довелося втікати. Вони сховалися у віддаленому селищі, але язичники їх там знайшли. Мучеників схопили і піддали страшним тортурам, але вони не зреклися віри в Христа. Тоді їх кинули до Нілу, де вони і померли в глибоких водах.

Що не можна робити 16 березня

Не можна брати чи давати гроші в борг — залишитеся бідним на увесь рік.

Забороняється розпалювати вогонь — до пожежі.

Не можна жінкам носити важкі предмети — додасться багато турбот.

Народні прикмети і традиції на 16 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: тепло — такою буде погода найближчі кілька днів;
  • над будинком кружляють зграї перелітних птахів — чекайте на швидке потепління;
  • річки вже вийшли з берегів — до врожайного року;
  • птахи купаються в калюжах — до потепління.

День вважався вдалим для любовних справ, а тому наші пращури часто призначали на нього весілля чи зізнавалися в своїх почуттях. Селяни оглядали і ремонтували після зими вози, адже вже пересідали на цей вид транспорту.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 16 березня

Які сьогодні іменини: Олександр, Трохим, Павло, Денис.

Талісманом людини, народженої 16 березня, є корал. Прикраси з цього каменю є сакральним символом для кожної українки. Серед наших предків корал асоціювався з родом, берегинею, затишною оселею.

Який сьогодні  день в Україні і світі

16 березня в Україні і світі святкують Міжнародний день спортивних автоперегонів. Свято завжди припадає на третю суботу березня і збігається зі знаковою подією "12 Годин Себрінга", яка проходить у місті Себрінг, Флорида, США. Це день, який присвячений азарту і духу змагань, перегонам на спортивних автомобілях та спорту, що захоплює фанатів по всьому світу. Спортивний автоспорт є основним видом кільцевих автоперегонів, він передбачає участь спортивних автомобілів, які мають два сидіння і закриті колеса, що змагаються на спртинтерських перегонах на витривалість.

Також 16 березня День свободи інформації. Саме цього дня в США святкують день народження видатного політика Джеймса Медісона, якого вважають батьком Конституції США і прихильником прозорості уряду. Подія була заснована ще 1989 року за ініціативи Комітету журналістів за свободу преси. Це некомерційна організація, що виступає за свободу преси та доступ всіх до урядової інформації.

А ще 16 березня День чорної преси. Найбільше свято популярне в США і присвячене дню, коли тут вперше вийшла газета, якою володіли афроамериканці. На сьогоднішній день темношкірим належить понад 200 медіакомпаній в Америці. Ця подія є нагодою підкреслити ту важливу роль, яку ЗМІ відіграють у формуванні суспільного дискурсу та інформуванні кольорових спільнот.

16 березня святкують День квілтінгу. Творче свято, яке збирає навколо себе прихильників квілтінгу — це ремесло, яке полягає у художньому вистьобуванні та вишиванні шматочків тканини, між якими вставляєтсья шар фатину чи вати.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися