Зі старого трактора зробили шукача мін
Україна

Зі старого трактора зробили шукача мін

8 червня, 11:32
0
0
Сподобалось?
0

Ним керують за допомогою пульта

В Україні заміновано 30 відсотків території. Це прифронтові області. Так, фахівці поступово очищають поля від мін, але на це потрібен час. Аграрії не мають коли чекати, їм треба готувати площі, щоб мати врожай. Ризикуючи своїм життям, сідають в трактори та орють, сіють… І підриваються. На Миколаївщині у минулому році було 12 підривів на мінах, тому місцеві придумали техніку, яка сама виявляє небезпечні предмети.

Інженер місцевого господарства «ПАЕК» Павло Марковський розповів, що машину для розмінування розробили на базі білоруського трактора МТЗ-80 для того, щоб проходити небезпечні ділянки замінованих полів. Трактор керується дистанційно простим пультом.

– Це найпростіша китайська схема, – пояснює інженер. – Кермо було зроблене з ланцюгового редуктора та шурупокрута. Трактор має знаходити протитанкові міни та «пелюстки» на полях. А як вже виявить, то знищувати буде інша техніка.

Над незвичайною розробкою Павло мудрував разом із колегою. Пів року пішло на складання схем, випробування диво-техніки. На закупівлю потрібних деталей витратили небагато. На сьогодні це найдешевший спосіб розмінування полів.

– Тисячу доларів за гектар беруть фахівці з розмінування, а наш трактор-шукач коштує чотири тисячі доларів – це максимум. І 60 тисяч гривень нам обійшлось дистанційне керування разом з цим барабаном, – підрахував Павло Марковський. – Трактор за день може обстежити приблизно три гектари поля. Ми його придумали, щоб зберегти життя людині. А зараз ми працюємо над розробкою іншого трактора, який зможе вилучити до 90% вибухонебезпечних предметів.

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися