Коваль із Бердянська підтримує ЗСУ на мільйони гривень
Україна

Коваль із Бердянська підтримує ЗСУ на мільйони гривень

9 червня, 13:02
0
0
Сподобалось?
0

У коваля з Бердянська окупанти забрали майстерню та море, але він не здався. Олександр Шапошник майструє металеві скульптури, які купують за мільйони гривень, а всі кошти віддає ЗСУ!

Коваль з Бердянська продає свої скульптури за мільйони гривень, а всі гроші віддає на ЗСУ. Олександр покинув рідне місто через окупантів. Але тепер перетворює арт-об’єкти на допомогу армії.

«Вони забрали в мене все. Море забрали, майстерню. Але ми забрали тільки досвід. А з досвідом я вийшов на якийсь рівень, а може і навіть більше зараз, ніж я був у Бердянську», — каже Олександр.

Діяльність майстра

Чоловік почав допомагати військовим ще у 2014 році. Тоді робив буржуйки на фронт. Знайшов таку саму конструкцію буржуйки, така, що вона дуже горіла гарно, і економія була дров. Понад 15 років працював зварювальником, але мріяв створювати художні вироби з металу.

Якось зав’язав великий лом у вузол. Так народилася одна з перших скульптур. Мандрівник, який забирає погані звички.

Алея ковалів та повномасштабне вторгнення

За декілька років Олександр створив у Бердянську відому алею ковалів, де зібрано понад 17 скульптур. Чоловік мріяв відкрити у місті перший в Україні навчальний центр ковальської справи. Усе було майже готово, але почалося повномасштабне вторгнення і місто захопили окупанти.

Олександр з родиною вирішили будь-що виїжджати. Здолали 13 блокпостів і дивом лишилися живі.

«Там був жорсткий блокпост, це останній, там були ці днр-овці. Коли їхали в цю різоні, по нам спеціально, я думаю, що кидали міни, стріляли. Тільки побачив український прапор, тільки побачив військового нашого, і сонечко стало світити, і дихати вільніше повітрям», — згадує він.

Волонтерство

Чоловік оселився в Запоріжжі та хотів підтримати армію. Знайомий волонтер запропонував зробити скульптуру з дротів електромереж, які понівичили росіяни, так світ побачила дівчина Калина, яка стоїть на уламках від снарядів.

«Це символ як підродження. Там, де була війна, буде життя. Скульптуру продали на аукціоні за 2 мільйони гривень. Усі гроші пішли на потреби ЗСУ»

Дві скульптури — Олександра, лісова мавка та берегиня — прикрашають готель у Києві. Він зробив їх на замовлення готельєрів за 10 тисяч доларів і віддав гроші захисникам.

Зараз в одному з музеїв Києва на благодійний аукціон чекає ще одна скульптура Олександра. Коваль постійно майструє скульптури з уламків снарядів і віддає волонтерам для аукціонів.

«Я видав волонтеру відомому в Англії. У мене був редуктор з гелікоптерами 8, збитого під Києвом, і я з нього зробив лампу.»

Зараз створює колекцію роботів з американського кінофільму «Жива сталь». Олександр уже півтора роки живе в Івано-Франківську, але найбільше мріє побачити вільний Бердянськ та хоче повернути мʼякий знак у назву міста при вʼїзді, адже росіяни його прибрали.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися