Чудотворна ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської
Івано-Франківщина

На Прикарпатті ікона коронована Папою Римським зцілює хворих та допомагає позбутися безпліддя

1 травня 2021, 12:56
1
0
Сподобалось?
0

Сила віри творить дива! У цьому впевнені прихожани храму святого Іоанна Хрестителя, що в Івано-Франківську. Тут знаходиться чудотворна ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської. Точніше, її копія, яка вже прославилася далеко за межами краю дивами, що стаються після молитви перед нею.

У спеціальній книзі записують дива від образу - є уже 9000 тисяч свідчень

Чудотворний образ Матері Божої Ласкавої Станиславівської відомий з XVIII століття. Його як копію відомої у християнському світі Ченстоховської Богородиці написав 70-літній побожний іконописець Даниїл. І першим біля неї зцілився. Кажуть, мав тяжку хворобу очей, якої після молитви позбувся. Після того образ почав плакати – стали виднітися сльози на обличчі Матінки Божої. Вивчала диво комісія, яку зібрали з церковних та світських людей. Вона підтвердила, що краплі на обличчі Богородиці – явище нерукотворне.

У перші роки було записано багато фактів зцілень за посередництвом цього образа. А ікона отримала ще назву Ласкава – за велике милосердя, проявлене до хворих людей. Храм у Станиславові (нині – Івано-Франківськ), де зберігалася святиня, уже не міг вмістити стільки паломників, що прибували вклонитися до Чудотворного образа Матері Божої Ласкавої. Тож невдовзі збудували значно просторіший. Він отримав назву Ласкавої Діви Марії і став відпустовим місцем – там раз у рік віруючим масово відпускалися гріхи.

А див фіксували все більше. Тож місцеве духовенство звернулося до Папи Римського з проханням про коронацію святині. Документи підписали двадцять єпископів на чолі з митрополитом Андреєм Шептицьким. Книга містила 9000 свідчень!

І справді, перед Другою світовою війною образ Матері Божої Ласкавої Станиславівської коронували. Це було величезне торжество, яке за останнє століття названо одним з найгарніших церковних.

А потім у місто прийшла радянська влада. Разом з поляками та вірменами, які залишали край, за кордон потрапила й чудотворна ікона. Якийсь час вона мандрувала Польщею, а потім осіла у Гданську, де перебуває й нині.

Просять про зміцнення сім’ї та порятунок від самотності

Як не дивно, але в Івано-Франківську про образ... майже забули. Аж поки славну історію святині заново не відкрив місцевий священник отець Володимир Вінтонів.

– Якось я був у церковних спра­­вах у Гданську, – згадує він. – І представився як отець зі Станиславова. Тоді один з духівників жартома сказав: «Якщо ви приїхали за Матінкою Ласкавою, то ми її не віддамо, бо вона нам потрібна». Я поїхав додому, але та розмова у серці залишила свій слід. Для мене тоді почався довгий період пошуків: історичних, архівних, іконописних… Коли відомості було віднайдено, ми вирішили для свого храму написати копію святині.

Саме до неї нині йде багато прочан. Настоятель храму Іоанна Хрестителя Володимир Вінтонів розповідає про безліч випадків, коли ікона зцілювала людей від найважчих недуг. Навіть від таких невиліковних, як цукровий діабет.

– Приходять до Матінки Божої, просять заступництва при переломах, перед складними операціями, – розповідає священник. – Хтось благає про зміцнення сім’ї, врятувати від самотності, допомогти завагітніти, знайти роботу… А нещодавно отримали повідомлення про зцілення новонародженого хлопчика з важкою вадою.

Вагітна жінка, перебуваючи при надії, пережила багато стресів. І коли після пологів їй сказали, що малюк має серйозну вроджену ваду, тож гарантії, що виживе, нема, вона палко молилася біля Матінки Божої Ласкавої. Маляті провели надскладну операцію з надією на диво. І воно сталося! Попри найстрашніші прогнози, дитя викарабкалося, повернулося до життя.

А ще вірять, що за посередництвом Діви Марії тут здійснюються навіть найдивовижніші мрії! Подати прохання на молитву перед цим образом може кожен – отець Володимир нікому не відмовляє. Записочку можна залишити на сторінці Чудотворна Ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської у «Фейсбуку».

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • паша
    паша

    смiшно читати таке дурне....

    2 травня 2021, 03:20
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися