Монастир босих кармелітів
Україна

До унікальної святині з’їжджаються віруючі різних конфесій, аби отримати зцілення

7 січня 2022, 10:40
0
0
Сподобалось?
0

У «книзі чудес» зібрані дивовижні факти про цей образ

У Бердичеві на Житомирщині у костелі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, яка є частиною Монастиря босих кармелітів, зберігається унікальна святиня. Це – чудотворний образ Матері Божої, коронований Папою Римським. У спеціальній книзі, яку почали вести з 1643 року, було зафіксовано безліч дивовижних зцілень людей за її посередництвом. А у XVIII столітті релігійна комісія істинними визнала навіть факти… воскресіння з мертвих!

Повертає зір та знаходить втрачене

Цей образ став копією однієї з найдавніших римських ікон. До України він потрапив завдяки родині київського воєводи Януша Тишкевича. Написали його у 1566 році з благословення Папи Римського Пія V. Тишкевичі зберігали ікону у своїй домовій церкві. А коли у Бердичеві звели костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, Тишкевич віддав святиню туди – на знак подяки Богородиці за звільнення з татарського полону.

Цікаво, що через кілька десятиліть віруючі люди почали збирати свідчення чудес, що сталися за посередництвом святого образа. У першій книзі, яка була сформована в середині XVII століття, їх описано уже 77. Як найбільше диво розповідається про зцілення невиліковно хворого католицького єпископа. Звістка про це швидко облетіла Європу, і стали тягнутися до Бердичівської Матері Божої паломники.

Бердичівська Матір Божа

Офіційно ж чудотворною святиню визнали у 1752-му. Перед цим чотири роки працювала комісія, яка вивчала факти зцілень і приймала рішення, які враховувати, а які ні. Тоді за результатами проведених досліджень визнали істинними 263 «милості», у тому числі 14 воскресінь з мертвих, 10 зцілень від різних каліцтв, 19 випадків повернення зору, 14 зцілень вмираючих, 120 несподіваних одужань від тяжких хвороб та чимало інших. Як чудесні також додавалися порятунки від підступів диявола та злісних сектантських впливів, від стихій (вогню та паводків), різних пошестей, а також повернення викраденого чи втраченого майна.

Стала експонатом музею атеїзму

Новина про це зробила ще більшим резонанс. І за рік Папа Римський Бенедикт ХІV передав до Бердичева дві золоті корони зі смарагдами для Матері Божої і Немовляти. На коронацію прибули відомі князівські родини Любомирських, Сангушків, Потоцьких та Радзивілів. Пізніше ікону коронували ще двічі, але щоразу прикраси викрадали. Свого часу її оздобили вишитими окладами, але й вони, на жаль, не збереглися.

У радянські часи іконоборства у монастирі, де був костел,  розмістили музей атеїзму, а чудотворна святиня стала її експонатом. Проте у 1941 році там спалахнула велика пожежа. За однією з версій, тоді образ згорів. За іншою, він зберігається у приватній колекції у Європі.

Але втрачену святиню для Бердичева вирішили відновити. Коли місцева громада повернула собі монастир, постало питання й про відродження головної цінності – Бердичівської Матері Божої. «Воскресила» її за збереженими фотографіями, малюнками та описами краківська художниця Божена Муха-Совінська. І у 1998 році образ знову коронували.

Щороку до Бердичева тягнуться віруючі різних конфесій, щоб приклонитися до святині й вимолити для себе зцілення тілесне чи спокій для душі.

Наталія КРАВЧУК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися