Такі буржуйки дуже потрібні на передовій
Івано-Франківщина

Прикарпатці передають на передову буржуйки з віршами Ліни Костенко

8 жовтня 2022, 16:12
0
0
Сподобалось?
0

Село Крилос Галицької громади на Прикарпатті має давню історію, а ще тут живуть не лишень працьовиті, а й винахідливі люди. З початком війни вони активно допомагають ЗСУ. А нещодавно з ініціативи місцевого священника організували акцію «Зігрій воїна-захисника».

Збирали пляшки, а гроші передали ковалям

Кілька років тому в селі започаткували екорух. І дорослі, і малі збирали й сортували сміття: скло, папір, пластик. Потім здавали все це на пункти прийому, а виручені кошти віддавали на реалізацію якихось місцевих проєктів. На початку осені вирішили, що зібрані кошти передадуть сільським ковалям. Місцеві активісти розповідають у соцмережах, що «зібрали 1093 кілограмів макулатури. Здали на переробку 700 кілограмів світлого та темного скла,  97 – пластику. Загальна сума збору – 5531 гривня. Дякуємо кожному, хто допомагає!» Саме настоятель місцевого храму Успіння Пресвятої Богородиці Ярослав Жолоб закликав прихожан не стояти осторонь, а допомогти зібрати кошти на підтримку військових. Адже з приходом холодів та дощів їм просто необхідно біля чогось зігрітися, просушити речі. Місцеві ковалі, які раніше займалися художньою ковкою, зголосилися робити буржуйки.

Гасло «Слава Україні!» теж гріє

Ярослав Жолоб тішиться, що найперше до благодійництва долучилися діти. Вони організували збір біля сільського магазину і вже за кілька днів принесли понад чотири тисячі гривень. Згодом волонтери, які займаються бджільництвом, передали двадцять тисяч. На храмовому святі прихожани пожертвували 16 тисяч. За ці кошти закупили необхідний матеріал, і ковалі взялися до роботи.

– Солдати передали з передової розміри буржуйки, яка має стати у бліндажі, щоб не була вища чи нижча. Ми все з ними узгоджували, – зазначає власник кузні Борис Фіголь. – На буржуйках робимо написи такі, щоб було приємно бійцям. Є уривки віршів Ліни Костенко, гасло «Слава Україні! Героям слава!», фраза «Добрий день, ми з України», тризуби є. Різні ідеї. Ми – творчі люди, стараємося.

Хлопці впевнені, що тепло вогню гріє тіло, а такі патріотичні написи – душу. Зварювальник Василь Деркевич додає, що такими «подарунками» можна не лише обігрівати приміщення, а й готувати на плиті їжу. Собівартість однієї буржуйки – п’ять тисяч гривень. Ковалі вже передали кілька військовим і отримали схвальні вдячні відгуки. Тож зупинятися не будуть, а планують зробити на передову десь 30 буржуйок.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися