Хлопці з «Тризуба» співають пісню про Довбуша
Івано-Франківщина

20-річний Герой заповів заспівати на його могилі пісню про Довбуша

7 жовтня 2023, 12:00
0
1
Сподобалось?
1

Війна продовжує забирати молодих і талановитих українців, які мали би будувати нову країну. Але замість цього змушені захищати її ціною власного життя. Село Тюдів, що на Косівщині, попрощалося нещодавно із 20-річним Героєм Валентином Слюсарчуком. Розвідник однієї з десантно-штурмових бригад з позивним Шелбі поліг на полі бою у Запорізькій області.

Попри молодий вік, хлопець пішов захищати Україну свідомо, за покликом серця, ще у 2022-му, до початку повномасштабної війни. Пройшов із побратимами запеклі бої на різних напрямках, але один з мінометних обстрілів позицій біля села Вербове на Запоріжчині став для нього останнім. Поховали бійця у рідному селі. Але то були не зовсім звичні похорони. Віддати останню шану побратимові приїхали його друзі із Всеукраїнського об’єднання «Тризуб» імені Степана Бандери, вихованцем якого був Валентин. Голова цієї організації, яка виховала не одного українського патріота, навічно прикріпив до труни друга Шелбі символ «Тризуба». А потім тризубівці виконали останню волю Валентина, який заповів на його могилі не плакати, а співати. Вони виконали під супровід гітари його улюблену пісню «Гаєм, гаєм зелененьким», відому як пісня про ватажка опришків Олексу Довбуша. Люди плакали й співали водночас, віддаючи останню данину пам’яті молодому Герою. Зворушливе відео з прощання виклала в мережу сестра загиблого Cвітозара. «Незвично, до мурашок. Але така ми нація незламна. І навіть коли нестерпно болить, ми цей біль виливаємо у пісню. Хай Господь прийме у Царство Своє душу вірного християнина, нашого славного Героя»,– написала вона.

Село Тюдів здавна славилося своїми людьми, які вміли й захищали рідну землю від різних ворогів. У буремних 40-х роках минулого століття в боях з німецькими та радянськими окупантами тут загинуло 37 вояків УПА. Семеро жителів Тюдова померли у радянських в’язницях та концтаборах, 80 (за неповними даними) були репресовані. Війна з радянськими окупантами тривала і в 50-х роках до останнього бійця. 19 жовтня 1950 року стрілець кущової боївки Ф. Бельмега, схоплений енкаведистами, кинувся зі скелі Сокільської, щоб не потрапити в руки ворога. І таких прикладів самовідданості та героїзму тюдівці залишили у спадок майбутнім поколінням немало. На них і виховувалися вже сучасні герої, які продовжують справу своїх дідів та прадідів, відвойовуючи волю та свободу України від російських загарбників уже в ХХІ столітті.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися