Жителі села Княже розповідають про минулі часи
Львівщина

У селі на Львівщині досі моляться до святого, який сто літ тому зупинив чуму

25 травня 2021, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

У селі Княже колись Сокальського, а нині Червоноградського району, старші мешканці пам’ятають розповіді бабусь про чуму, яка забрала на той світ половину мешканців. У домовини клали і немічних, і малесеньких діток. Горе було страшне, аж поки хтось не підказав молитвою просити допомоги у святого Антонія Великого.

Нині про цю біду нагадує хрест, який звели на місці, де колись було кладовище. Табличка з написом «Вічна пам’ять тим, хто знайшов тут останній спочинок 129 років тому після важкої недуги та несподіваної смерті». Зрозуміло, що жодних поховань чи надгробків не лишилося. Час стер їх із землі, однак спогади переходять з покоління у покоління. Микола Братунь і досі пам’ятає, що коли трактори після дощу по ґрунтовці їхали, то колеса разом з мокрою землею вигортали кістки покійників. А потім поклали асфальтівку. 78-річна Євгенія Грисюк впевнено їде нею на велосипеді. Зупиняється біля незнайомих людей, які цікавляться минулим.

– О, то я ше маленька була, як ми корови пасли на кладбіщі, – розповідає. – Але вже тоді надгробків не було. А бабця розказувала, що цілі сім’ї хоронили. Ото біда була! Коли дорогу асфальтову клали, то люди не давали, бо ж на місці поховання – гріх, та хто їх слухав.

Мої співрозмовники переказують спогади старожилів, а потім додають, що й досі в селі моляться до святого Антонія Великого.

– Тоді народ гинув, як мухи. Ніякі ліки не помагали, – розповідає ще одна місцева мешканка Євгенія Лішук. – Уже не доведу, хто підказав, що тре молитися до святого Антонія і хресним ходом обійти село. Потім дати обід для бідних, щоб пом’янули померлих. Так і зробили. Й смерті припинилися. Відтоді з року в рік 30 січня у нашій церкві вшановують преподобного Антонія Великого. Його називають засновником християнського чернецтва. Жив відлюдником і лише іноді сходив з гори для духовної настанови ченців. Були часи, коли наша церква зачинена стояла, то все одно молебень до святого Антонія проводили у сусідньому селі. Обід готували для старших людей, пєвчих. Завжди стараються у цей день дати за здоров’я рідних, бо вірять, що молитва до святого Антонія Великого має особливу силу.

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися