В розпалі акції
Волинь

В розпалі акції "Майбутнє лісу - у твоїх руках" посадили 2,5 гектара нових лісів

19 квітня 2018, 22:08
0
0
Сподобалось?
0

17 квітня 2018 року до створення нових лісів у рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках» долучилися працівники установ та організацій м. Камінь-Каширський, зокрема, апарату райдержадміністрації, районної ради та адміністрації лісгоспу. Лісові культури створювали у Видертському лісництві ДП «Камінь-Каширське лісове господарство», - інформує інженер лісових культур ДП «Камінь-Каширське ЛГ»  Люба РУЧКА.

– Завжди з великим задоволенням беремо участь у лісокультурній кампанії, – кажуть працівники апарату РДА, від яких залежить вся життєдіяльність району. – Це не просто можливість долучитися до конкретної і дуже благородної справи – створення лісу, а й спроба заглянути, здавалося б, у недосяжне третє тисячоліття. Адже, сподіваємося, всі ці саджанці приживуться і дочекаються приходу третього тисячоліття.

Голова районної ради Віктор Сус, котрий зі своїми працівниками долучився до акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках», зізнається, що садити деревця любить змалку, особисто щороку бере участь у лісокультурних кампаніях.

– Залучення громадськості до садіння деревець – велика справа, – акцентує Віктор Іванович. – Адже кожен може відчути свою причетність до творення лісу. Він виросте і туди можна буде привести своїх дітей чи онуків та сказати: «Це садив я зі своїми колегами!» Та й якось краще живеться, коли знаєш, що десь росте і твоє деревце. Ця акція несе надзвичайно велику виховну місію, змушуючи людей замислитися, що ліс потребує догляду, бережного ставлення, любові.

Цього разу державні службовці заліснювали ділянку, де лісівники були змушені рятувати вже пристиглу борову деревину від нашестя верхівкого короїда. Ця біда у зв’язку з глобальним потеплінням загрожує усім сосновим насадженням України та європейських країн. Волинські лісівники намагаються взяти її під свій контроль. Поки що іншої ради, як працювати на випередження, нема: вражені соснові насадження потрібно в найкоротший час забрати, а на їх місці посадити новий ліс – за сім літ він включиться у повноцінний лісотворний процес: «вироблятиме» кисень, очищатиме повітря від пилу, «променисту енергію сонця перетворюватиме в енергію хімічних зв’язків органічних речовин у результаті фотосинтезу», долучиться пом’якшення клімату, а головне – стане прихистком для птахі, звірів, плазунів, комах…

Щоб посадити саджанці і вони прижилися, потрібні певні знання та навики. На цьому наголошували лісівники на чолі із директором та головним лісничим державного підприємства. Вони консультували, як користуватися мечем Колесова, робити лунку, припасовувати у неї саджанець, аби корінчики не задиралися догори, а шукали опори у землі, тож усі ще й «здобули» практичні навики лісівника. В цей день попрацювали ударно, створили 2,5 га нових лісів.

Загалом же цьогоріч лісівники ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» мають заліснити понад 150 гектарів і це завдання вже буде виконано цього тижня.

– Переважну більшість площ ми плануємо засадити соснами та березами, – розповідає директор підприємства В’ячеслав Кузьмич. – З приємністю скажу, що для цього використовуємо свій посадковий матеріал. Сіянці сосон вирощували у всіх лісництвах ДП «Камінь-Каширське лісове господарство». І зауважу, що посадковий матеріал у нас досить хорошої якості.

– Загалом ми виростили близько 1,3 мільйона власного посадкового матеріалу сосни звичайної. Ще 300 тисяч сіянців закупили. Адже, окрім сосни і берези, садимо також модрину європейську та ялину європейську, – акцентує головний лісничий державного лісопідприємства Василь Фіц.

Окрім того, лісівники мають намір провести сприяння природному відновленню з підсадкою сосни і берези на 230 гектарах.

Нагадаємо, що у Любешівському районі школярі і учасники АТО посадили гектар нового лісу.

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися