Газеті «Волинь» – 80 літ
Волинь

Газеті «Волинь» – 80 літ

26 вересня 2019, 15:41
0
0
Сподобалось?
0

Двадцять сьомого вересня виповнюється рівно вісімдесят літ, як побачив світ перший номер газети «Волинь» (за радянських часів – «Радянська Волинь»). Вона стала воістину літописцем нашого краю – і її роль важко переоцінити. Це ціла епоха в історії Волині, своєрідне її дзеркало, завдяки котрому ми можемо заглянути у вчорашній день, нині побачити багато нового і цікавого про сьогоднішній.

До початку війни «Радянська Волинь» більше скидалася на бойовий листок, під час окупації зовсім не виходила. Дванадцятого лютого 1944 року газета відновилася. Звісно, що за радянських часів вона була органом обкому партії та облвиконкому. Прославляла звитяжний труд робітників і селян, багато писала про партійне будівництво, соціалістичне змагання. У свій час очолювали це самобутнє видання Юхим Лазебник, Михайло Мусієнко, Яків Чернявський, Іван Сподаренко.

Та найбільшого розквіту зазнала «Радянська Волинь», коли її редагував незабутній Полікарп Шафета. Надзвичайно обдарований журналіст, публіцист, письменник. Двадцять п’ять літ він керував головною газетою області. На цей час припадають найвищі її здобутки. Наприклад, у 1989 році газета виходила рекордним тиражем 240 тисяч примірників. Це був один з найкращих показників в Україні, хоч область була далеко не найбільшою за населенням.

Мені випало щастя починати свою журналістську діяльність саме у «Радянській Волині». Тут я працював з 1975 по 1984 роки. Це були чи не найліпші літа у моєму житті. Я вчився у таких визнаних асів пера як Петро Марценюк, Андрій Бондарчук, Євген Грушка, Полікарп Шафета, Степан Сачук, Святослав Крещук, Олександр Нагорний, Василь Залевський… Цей список можна ще довго продовжувати.

Усе, що перейняв, чому навчився у своїй альма-матер, мені досі служить у повсякденному житті. З величезною теплотою і сердечним щемом згадую ті прекрасні часи, ту щиру, ділову і разом з тим невимушену атмосферу в колективі. На превеликий жаль, переважної більшості моїх колишніх вчителів і наставників нині вже немає в живих. Дуже рано не стало й Полікарпа Шафети. Його справу продовжив Степан Сачук. На той час я вже був сам редактором. Ми часто бачилися, радилися, підтримували один одного.

З 2012 року творчу команду «Волині» очолює молодий редактор Олександр Згоранець. Поруч з досвідченими майстрами пера Катериною Зубчук, Галиною Світліковською, Євгенією Сомовою, Аллою Лісовою успішно трудяться молоді талановиті журналісти Сергій Наумук, Василь Уліцький, Лариса Занюк... Та хіба всіх перелічиш.

Нинішній час ставить перед колективом «Волині» нові виклики. Самі знаємо, як зараз трудно газетярам, бо у такій же шкурі живемо й трудимося. Останнім часом у «Волині» з’явилися нові видання: «Цікава газета на вихідні», «Читанка для всіх», «Так ніхто не кохав». Вони сміливо завойовують свого читача.

Ми лишень  тішимося успіхам колег і зичимо їм нових звершень.

Євген ХОТИМЧУК,

колишній старший кореспондент газети «Радянська Волинь», шеф-редактор газети «Вісник+К»

Колективу газети «Волинь»

Дорогі колеги, сердечно вітаємо вас з нагоди 80-річчя з часу виходу першого номера вашої газети. Щиро радіємо вашим успіхам, бажаємо нових творчих удач. Гострого пера, міцного здоров’я!

Вісниківці


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися