Волинська майстриня робить незвичайне сувенірне печиво
Волинь

Волинська майстриня робить незвичайне сувенірне печиво

31 грудня 2019, 10:36
0
0
Сподобалось?
0

Молода матуся Катерина Веремчук пече печиво на замовлення та його розмалювує. 

У цьому майстрині, котра вже сім років займається виготовленням сувенірних пряників, нема рівних, - інформує Слово Правди.

За освітою Катерина вчитель малювання, але не працювала ні дня за фахом, хоча її діяльність таки була пов’язана із художнім мистецтвом – після закінчення інституту мистецтв, працювала художницею-консультанткою компанії «РОСА», яка виготовляє товари для творчості та декору. З майстер-класами свого часу об’їздила ледь не пів України. Виснажливі переїзди надовго відбили бажання творити, але у відпустці по догляду за дитиною у неї раптово з’явилось нове захоплення.

- Перше своє сувенірне печиво спекла спеціально до Великодня. На той час пасхальне яйце було єдиною формочкою, яку мала у господарстві. Розмалювала пряничні писанки кольоровим айсингом і роздала на свято рідним та друзям. Усі тоді були у захваті, а я, коли зараз дивлюсь на фото своїх перших робіт, то бачу лише купу недоліків. Адже і глазур була недосконала і те медове тісто, яке  робила за рецептом із маминого зошита, не підходило для декорування печива, – посміхаючись, розповідає Катя.

Доки  майстриня почала приймати перші замовлення на сувенірне печиво, минув цілий рік, протягом якого вона «набивала» руку  – шукала свій ідеальний рецепт тіста та глазурі, скуповувала потрохи необхідні професійні інструменти, форми та вирубки. Поволі кухня у її будинку перетворилась на міні-пекарню, а частина вітальні стала майстернею із розпису печива.

Талант Каті помітили володимирські кондитери  Богдана Троць та Людмила Потапюк, котрі запросили її до співпраці у свою майстерню тортів для виготовлення солодкого декору. І хоча робота майстрині була дуже до душі та їй було складно поєднувати робочий графік із вихованням маленької донечки. Тож повернулась до випікання печива на дому.

Своїм секретним рецептом імбирно-медового печива Катя ні з ким не ділиться, проте охоче розповідає, що входить до складу тіста: борошно, цукор, мед, вода, кориця, імбир та натуральне масло. Кондитерка принципово не використовує маргарину, адже з ним печиво не таке добре на смак. Не додає у тісто і яєць. Каже, що таке печиво за умови правильного зберігання, можна вживати у їжу навіть через рік із дня виготовлення. Адже мед і спеції – чудові консерванти. Недарма імбирно-медове печиво колись входило у «сухпай» англійських військовослужбовців.

Найскладніше замовлення, яке отримувала – печиво з логотипом, де потрібно було промальовувати дрібні деталі вишивки. На виготовлення трьох пряників у Каті пішло близько 20 годин кропіткої праці. Та чим складніша робота, тим цікавіше її виконувати, каже майстриня. Наразі особистий рекорд – дві сотні штук декорованого печива на весілля за одну добу.

Першим дегустатором Катиного печива є донечка – якщо їй смакує, значить, вдалось, каже майстриня. Серед поціновувачів її виробів чимало володимирчан, котрі замовляють печиво до кожного свята. Часто-густо такі подарунки так і не куштують на смак, а зберігають як витвір мистецтва, за склом у серванті. Не зважаючи на сезонність і свята протягом року, замовлень у неї завжди більш, ніж достатньо, адже сувенірне  печиво – це не лише приємний подарунок до будь-якої нагоди, а ще і чудова оздоба для тортів. Печиво-топери з різними казковими героями користуються найбільшим попитом на дитячих днях народження. Посмакувати виробами талановитої майстрині можна і в деяких закладах громадського харчування нашого міста. Вартість печива залежить від розміру та складності розпису – в середньому 30-40 гривень.

– Замовлення на новорічне печиво закрила уже за місяць до свят. Через велике навантаження, на жаль, не зможу спекти пряники для усіх охочих. Цього року, окрім традиційних ялиночок-сніжинок, як гарячі пиріжки, розбирають пряничних мишок.  І хоча наступний рік вважається роком Щура, але мені більше до душі мишки, які, як на мене, значно миліші та симпатичніші, – каже майстриня.

Тетяна ІЗОТОВА.




Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися