Громадські діячі і політики – за повернення СНУ колишньої назви
Волинь

Громадські діячі і політики – за повернення СНУ колишньої назви

25 лютого 2020, 16:46
0
0
Сподобалось?
0

Під час першого етапу обговорення перейменування Східноєвропейського національного університету громадські діячі та політики підтримали ідею перейменування та повернення старої назви – Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Про це йшлося 25 лютого під час круглого столу«Волинська освітня традиція та університет Лесі Українки: назва, стратегія діяльності», - передає ІА Волинські новини.

До участі в круглому столі запросили видатних волинян, знаних учених, організаторів науки, відомих державних, політичних, громадсько-культурних-діячів, журналістів, публічних інтелектуалів та письменників.

Нагадаємо, нещодавно ректор СНУ Анатолій Цьось анонсував масштабне обговорення щодо повернення університету старої назви – Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Ректор СНУ Анатолій Цьось насмперед привітав усіх з днем народження патронеси університету Лесі Українки, адже це дуже важливий день.

«Ми починаємо офіційне обговорення зміни назви нашого університету. Це перший етап, без якого неможливе подальше обговорення, зокрема у трудових колективах», - зазначив Анатолій Цьось.

Народний депутат Ірина Констанкевич пригадала, що вона була в команді ексректора Ігоря Коцана, коли університет перейменувався у Східноєвропейський національний університет.

«Ця назва постала з бажання знайти європейські можливості для нашого університету. Ми вірили, що в університет прийдуть гранти та інвестиції. Тоді обговорення не було широким, як сьогодні, але навіть тоді всі керувалися тим, що головному університету Волині потрібно виходити на нові обшири. Але важливо при цьому не втратити наші традиції. Хоча й університету лише 80 років, але наші історики можуть говорити, що освітні традиції на Волині формувалися з часу Галицько-Волинського князівства», - зауважила нардеп.

Вона висловилася, що назва Волинський національний університет не лише свідчить про прив’язку до Волинської області, а й до історичної Волині: «Я думаю, що назва Волинський національний університет поверне історичну генеалогію нашого університету, а наш університет буде більш глибоким та перспективним».

Натомість завідувач кафедри міжнародних комунікацій та політичного аналізу факультету міжнародних відносин СНУ Антоніна Шуляк звернула увагу на міжнародні традиції назв університетів. З її слів, університети Італії, Англії та Франції отримували назви відповідно до території, на якій вони розміщені. Вона також наголосила, що більшість університетів в Україні названі, зважаючи на місце розташування. Тому, на її думку, логічним є повернення назви Волинський національний університет.

Голова ГО «Волинський прес-клуб» Ольга Куліш висловила думку, що університет повинен мати назву Волинський національний університет, щоб слава про Волинський край поширювалася усім світом. Вона зазначила, що в Україні є два Східноєвропейських національних університети, один з яких у Черкасах, тому університету в Луцьку логічніше було б повернути назву Волинський національний університет.

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт відзначив потужний колектив та традиції університету, тому кожна назва, на його думку, буде підходити.

«Назва може додати університету. При всій повазі до назви Східноєвропейський національний університет на тому етапі воно було виправдано, ми всі хотіли бути ближчими до Європи, це було модно. Але з точки зору волинського патріотизму... Назва Волинський національний університет ближча. Сьогоднішня розмова не лише про перейменування, а й підвищення якості. Я підтримую повернення старої назви, адже вона природніша та навіть ближча до душі», - сказав Григорій Пустовіт.

Відзначимо, що це був перший етап обговорення, надалі обговорення проведуть серед трудових колективів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися