На Прилуцькому кладовищі копатимуть могили лише луцькі копачі
Волинь

На Прилуцькому кладовищі копатимуть могили лише луцькі копачі

9 березня 2020, 18:33
0
0
Сподобалось?
0

Така послуга обійдеться людям у 1250 гривень

Жителі села Прилуцьке, яке вже приєдналося до Луцька, звернулися до редакції зі своєю проблемою. Пішли чутки, що на місцевому кладовищі тепер нікого ховати чи підзахоронювати не будуть, а в останню путь тепер відправлятимуть аж у Гаразджу. Відповідно, будь-яка похоронна процедура повинна починатися з візиту родичів на Луцький спецкомбінат, який керує всіма міськими кладовищами і видає дозволи на поховання. «Чи справді це так?» – занепокоєно перепитували.

Прояснити ситуацію ми попросили директора Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування Василя Цетнара. Він повідомив, що так, усі кладовища цих приміських сіл тепер будуть під юрисдикцією їхнього комбінату. Цей факт принесе деякі зміни. Насамперед, місцевим жителям з довідкою про смерть родича потрібно буде їхати в Луцьк, на вулицю Рівненську, 52. Дозвіл і місце поховання надаватимуть лише там. Друга новина – могилу копатимуть тільки працівники цього комбінату, яких доведеться наймати. Зараз ціна на цю послугу коливається у межах 1100–1250 гривень. Попросити викопати дешевше сусідських хлопців чи звернутися в інше приватне ритуальне агентство лучанам зась. Цю своєрідну монополію пояснили тим, що спецкомбінат таким чином підтримуватиме порядок на кладовищі, займатиметься благоустроєм. А отже, зникне хаотичність поховань і намагання «приточити» могилу «десь тут» чи «десь там». Решту ритуальних послуг можна замовляти, де хто забажає.

Наразі Прилуцьке кладовище вважається закритим через брак місця. Але Василь Цетнар обнадіяв, що саме зараз вирішується питання про надання цвинтарю додаткових 50 соток землі. А ближче до осені – ще 1,5 га. Запевнив також, що залишені на старому кладовищі місця собі «на смерть» одним з подружжя ніхто забирати не буде. Також введена в дію за новим законодавством і можливість підпоховання у вже існуючу могилу. Але таким правом можуть скористатися лише родичі, які мають оригінал свідоцтва про смерть похованого. Могилі при цьому має бути не менше 20 років. Також доведеться завітати у колишню санепідемстанцію (Держпродспоживслужба у Волинській області), де видають так званий «дозвіл на розкопку». Тобто перевіряють, чи не ховали на цьому кладовищі небіжчиків, померлих від небезпечних хвороб.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися