Євросоюз допомагає покращувати безпеку дорожньої інфраструктури Луцька
Волинь

Євросоюз допомагає покращувати безпеку дорожньої інфраструктури Луцька

26 листопада 2020, 12:56
0
0
Сподобалось?
0

Політика Євросоюзу щодо країн-сусідів уже тривалий час характеризується прагненням до взаємовигідної кооперації, сприянням утвердженню принципів демократії, соціальної справедливості, вільного ринку тощо. Одним з основних інструментів налагодження приязних відносин Європейського Союзу із сусідніми державами є надання їм фінансової допомоги у рамках програм прикордонного співробітництва, в яких можуть брати участь міста, громади чи неприбуткові організації прикордонних регіонів країн Євросоюзу та сусідніх держав.  

Участь в програмах прикордонного співробітництва передувала вступу країн Східної Європи до Євросоюзу. Так, загалом упродовж 1994–2003 років на транскордонне співробітництво ЄС виділив 459 млн євро, з яких значний обсяг припадав на співробітництво західних регіонів Польщі та східних регіонів Німеччини.

З 2007 року Україна бере участь в програмах Інструменту Європейського сусідства та партнерства. Для нашого регіону найбільшою програмою такого типу нині є «Програма транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014–2020», бюджет якої становить 175,8 млн євро. Вона поширюється на шість областей нашої держави (Волинську, Рівненську, Львівську, Тернопільську, Закарпатську та Івано-Франківську), ряд західних регіонів Білорусі та східних воєводств Республіки Польща.

Уже тривалий час у програмах прикордонного співробітництва бере участь виконавчий комітет Луцької міської ради. Під час першого конкурсного відбору проєктних заявок у рамках цієї програми, який відбувався у 2017–2018 роках (а участь здійснюється на конкурентних засадах, коли подані заявки оцінюються європейськими експертами), одразу два проєкти від Луцька були підтримані Євросоюзом. Один з них під назвою «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька» був підготовлений  виконавчим комітетом Луцької міської ради у партнерстві з адміністрацією польського міста Хелм.

Основною метою проєкту є підвищення конкурентоспроможності та покращення доступності прикордонних територій. Його бюджет становить 2,5 млн євро, з яких  90% – грант ЄС, а 10% партнери виділяють у якості співфінансування. Бюджет заходів, які здійснюються на українській стороні, становить майже 877 тис. євро, з яких 789,2 тис. – грантові кошти, а решта – з міського бюджету Луцька.

Хоча в проєкті передбачено чимало заходів для підтримки транскордонного співробітництва Хелма і Луцька, зокрема, створення спільної платформи для безпечної організації транскордонного дорожнього руху, його бюджет в основному спрямований на фінансування заходів інфраструктурного характеру.

Одним з них є покращення системи зовнішнього освітлення на двох важливих вулицях Луцька – Конякіна та Рівненській. Проєктом тут була передбачена заміна застарілих та частково непрацюючих натрієвих світильників на сучасні LED-лампи.

У 2019 році у рамках реалізації проєкту провели реконструкцію зовнішнього освітлення на вулиці Рівненській. Виконавцем будівельних робіт в результаті проведеного відкритого тендеру обрали КП «Луцьке електротехнічне підприємство – Луцьксвітло». За короткий термін було замінено 383 світильники по всій вулиці Рівненській та Авторемонтній, а також частково на прилеглих Дубнівській, Задворецькій, Гетьмана Мазепи, Козакова, Електроапаратній, Гетьмана Сагайдачного, Підгаєцькій, Теремнівській та проспекті Відродження. Загальна вартість робіт становила 4 115,9 тис. грн.

Починаючи з жовтня 2020 року, у Луцьку триває реконструкція вуличного освітлення по вулиці Конякіна. Наразі там реконструюються мережі зовнішнього освітлення, а також на частині інших прилеглих вулиць. Виконавцем робіт є ТзОВ «Волинська електротехнічна компанія». Загальна вартість робіт відповідно до укладеного договору становить 2 400 тис. грн.

Так, нове обладнання встановлюють:

– на відрізку вулиці Карпенка-Карого – від пішохідного мосту до автостоянки;

– по всій вулиці Конякіна;

– на проїзді між вулицями Конякіна та Кравчука;

– на відрізку вулиці Кравчука перед ТЦ «Слон»;

– частково на вулиці Зацепи;

– на всій вулиці Федорова;

– на відрізку вулиці Ківерцівської від кругового перехрестя з вулицею Конякіна до закінчення дорожньої розв’язки поблизу провулку Баранова.

Проєктом тут передбачена заміна 246 світильників, а на деяких прилеглих вулицях і встановлення нових опор під освітлення. Вони будуть обладнані світлорегуляторами потужності (димерами), що дасть змогу ефективно керувати яскравістю освітлення залежно від часу доби. Окрім того, в замінених LED-лампах встановлені блоки захисту від перенапруги енергомережі, у тому числі – від потрапляння блискавки.

Модернізація зовнішнього вуличного освітлення на обох вулицях допоможе зменшити споживання електроенергії за рахунок впровадження сучасних енергозберігаючих технологій, а головне – підвищить безпеку дорожньої інфраструктури Луцька, зменшить аварійність на дорогах, наблизить місто до європейських стандартів.

Цей матеріал опубліковано за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках «Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014–2020». За її зміст відповідальним є виконавчий комітет Луцької міської ради. Зміст статті за будь-яких обставин не відображає позицію Європейського Союзу, Органа управління або Спільного технічного секретаріату «Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014–2020».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися