Ходами можна перейти з 18 у 15 століття: у Луцьку відкриють найбільше в Україні історичне підземелля
Волинь

Ходами можна перейти з 18 у 15 століття: у Луцьку відкриють найбільше в Україні історичне підземелля

15 квітня 2021, 19:53
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку знайдені під вежею ходи з’єднали із підземеллями колегіуму – і тепер мережа підземних лабіринтів вражає.

Це - один із найкрутіших проектів, які втілені в обласному центрі Волині останнім часом. Зовсім скоро він буде доступним для туристів. А поки вже очищеними і облаштованими ходами могли пройтися журналісти Першого.

«Тут все ще триває активна реалізація проекту «Нове життя старого міста», який ми втілюємо спільно з партнерами з Польщі. Ми вже можемо бачити, що ця територія поруч із вежею змінилася радикально. Також було передбачено проектом і облаштування існуючих підвалів кляштору єзуїтів. Але відбулася у ході цих робіт така цікава подія: було виявлено майже 200 метрів квадратних підземель, щодо яких раніше взагалі не було ніяких історичних свідчень. Це, напевне, одна з найвагоміших археологічних знахідок у старому місті з часів незалежності України. Ці знайдені підземелля ми вирішили з’єднати галереєю з підземеллями, які у нас реконструюються згідно з проектом. На це виділили кошти з міського бюджету», - каже Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Таким чином старе місто стає значно цікавішим для лучан та гостей. У ньому – плюс одна унікальна локація та перспективи майбутніх знахідок.

Над тим, аби лучани змогли побачити унікальності, тривалий час працює ціла команда фахівців: це і керівники проекту, і керівники підрозділів Луцької міської ради, історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», головний археолог Волині Віктор Баюк з командою студентів ВНУ ім. Лесі Українки, які працюють тут на розкопках, будівельники компанії «Житлобуд-2», які виконують низку робіт, та інші.

Вартість проекту – більше 30 млн грн. Це грантові кошти, їх автори проекту залучили на ці роботи. Галерею, якою сполучали підземелля вежі з підземеллями кляштору, будували коштом міського бюджету, на виділили майже мільйон гривень.

Для туристів локація стане доступною після завершення проекту, яке заплановане на кінець осені 2021-го. Але вже наразі можна бачити, як змінилася територія навколо кляштору, вже цього літа туристи бачитимуть старе місто іншим та цікавішим.

Родзинка підземель ще й у тому, що тут реально можна перейти з ходів 18 століття у ходи 15-го, просто переступивши поріг між мурами. Свого часу археологи помітили цей прохід у стінах, а згодом зробили все, щоби він став доступним.

Начальник Волинської археологічної експедиції Інституту археології НАНУ і голова волинського осередку спілки археологів Віктор Баюк упевнено каже, що підземелля під кляшторем та вежею – найбільші історичні підземелля в Україні. Подібних середньовічних ходів ви більше ніде не побачите.

«Це наймасштабніше археологічне відкриття не лише міста Луцька, а й усієї Волині. Тут проведені безпрецедентні за масштабами досліджень роботи. Ми фактично відкрили більше 200 метрів квадратних нового підземелля вежі князів Чорторийських рубежу 14-15 століття, частини невідомих дотепер підземель колегіуму єзуїтів 18 століття і виконали завдання щодо сполучення цих нових об’єктів з існуючими. Надзвичайно цікаві речі знайдені: унікальний (навіть цілий) посуд, дуже рідкісні поліхромні кахлі з єзуїтськими символами. Тут є і галерея, які в часи Середньовіччя єзуїти не зуміли добудувати, і різноманітні кімнати та переходи, які виходять і на зовнішній двір, в район оборонного рову, і всередину у внутрішній простір. Цікавим є те, що об’єкт набуває свого первісного вигляду. Тобто ми зможемо бачити його таким, яким він задумувався єзуїтами», - зазначає археолог.

«Якщо з’єднати ці підземеллями із тими, що є під собором, то ми матимемо найдовшу в Україні екскурсію під землею. І ми це зробимо», - каже луцький міський голова


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися