писанка ХІІ століття
Волинь

На городі в тещі воїн знайшов тисячолітню писанку

14 жовтня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Цінним експонатом поповнилася нещодавно експозиція Волинського краєзнавчого музею - глиняну писанку XII століття передав науковцям мешканець Володимирського району. Таку цінну етнографічну річ на Волині знайдено вперше.

На старовинну писанку випадково натрапив місцевий мешканець Олександр Міщук у селі Древині. Чоловік, демобілізований військовослужбовець ЗСУ, скопував город тещі, коли побачив у землі розписане дивними лініями яйце. Він передав його науковцям музею, які й встановили, що це писанка, якій попередньо майже тисяча років.

Вона глиняна й покрита поливою, а всередині має калатальце, що видає звуки у порожнині яйця. Зверху розписана візерунками: хвильки символізують воду, а колоски є символом родючості. Такі писанки наші предки використовували в ритуальних обрядах і коштували вони недешево, бо полива для того часу була дорогою річчю. Цінуються вони нині і серед приватних колекціонерів старовини. Науковці кажуть, що яйце збереглося дуже добре, ніби його зробили вчора. Всього таких старовинних глиняних писанок на території Західної України знайдено з десяток. Схожа зберігається у Рівненському краєзнавчому музеї. Її знайшли у 2013 році біля Хрінницького водосховища.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися