Колишній льотчик зливав дані для авіаудару по Луцькому аеродрому, а тепер  хоче оскаржити вирок суду
Волинь

Колишній льотчик зливав дані для авіаудару по Луцькому аеродрому, а тепер хоче оскаржити вирок суду

8 грудня 2023, 12:21
0
0
Сподобалось?
0

Ексльотчика Віталія Синельникова визнали винним у державній зраді і засудили до 14 років ув'язнення з конфіскацією майна через «злив» Росії даних для авіаудару по Луцькому летовищі. Зараз він хоче оскаржити вирок Луцького міськрайонного суду.

Українська служба безпеки переконана, що Віталій Синельников був керівником російської агентурної мережі і намагався вивести секретні матеріали. Зокрема, щодо Луцького аеродрому, - пише Конкурент з посиланням на сюжет канал Аверс.

Чоловіка затримали задовго до повномасштабного вторгнення Росії ще у березні 2020 року. Подробиці цієї справи засекречені, як і сам вирок. Чоловік прийшов його оскаржувати.Говорити із журналістами ексльотчик не має бажання. Які докази його невинуватості – не каже. Його адвокат навіть подавав клопотання Верховний суд України, аби апеляційний розгляд перенесли із Волинського суду до Рівненського. Ще раніше хотіли відвід усієї колегії суддів.

Захисник Синельникова запевняє, що той жодних секретних матеріалів не мав і нікому не передавав.

«Жодних секретних матеріалів у Синельникова при собі не було. Жодних відомостей ворогу він не передавав. У нього була з собою флешка з музикою», – повідомив захисник Олександр Шадрін.

На питання, чи були на флешці світлини аеродрому, захист відповів, що «на скільки я пам'ятаю, не було».

Обвинувачений свого часу вийшов на волю під заставу. На судові засідання приходить. Тепер у подібних справах запобіжний захід – лише тримання під вартою.

«На даний момент розмір застави визначений у розмірі 171 тисяча гривень. Він був відповідно зменшений і вже надалі сплачений. В той момент, коли ще здійснювався розгляд, то він мав право вийти під заставу. Зараз це фактично тримання під вартою у зв'язку зі змінами у Кримінально-процесуальному Кодексі», – зазначає прокурор Сергій Зубень.

Засідання у цій справі закрите. Чим апелюють обидві сторони, відомо лише учасникам процесу.

Нагадаємо: у березні 2020 року контррозвідники Служби безпеки України затримали під час перетину державного кордону керівника агентурної мережі ГУ Генштабу ЗС РФ – українського громадянина, колишнього військовослужбовця ЗС України. Зловмисник планував виїзд до Росії для звіту перед кураторами про виконання розвідувальних завдань.

На замовлення російської розвідки Синельников вивозив ціле портфоліо. Світлини ключового оборонного об’єкту на заході України.

В поле зору контррозвідки він потрапив від самого початку війни. Колишній штурман створив цілу мережу інформаторів. Майже не ховаючись вербував собі агентів серед авіаторів.

Але деяких своїх інформаторів Синельников використовував завуальовано: вони стверджують – й гадки не мали, що працюють на Росію. Серед таких – відомий в Луцьку знавець авіації Ілля Сметанін, якого обвинувачують у державній зраді за частиною першою статті 111 Кримінального кодексу України.

СБУ встановила, що Ілля Сметанін передавав ворожим спецслужбам інформацію про типи й кількість військових літаків, місця їх дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому.

Протягом 24-28 лютого він постійно «зливав» інформацію про результати вторгнення російських військ на Волинь. Завдяки його «допомозі» 24 лютого аеропорт був обстріляний із ракет. Після цього зрадник доповів про результат удару у Росії.

Через деякий час аеродром у Луцьку обстріляли вдруге. Зранку 11 березня пролунали 4 гучні вибухи. Внаслідок цього загинули четверо військовослужбовців, 6 людей поранено. У разі доведення вини Іллі Сметаніну загрожує покарання до 15 років позбавлення волі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися