Про субсидії запитували волиняни на «прямій лінії» у «Віснику+К»
Волинь

Про субсидії запитували волиняни на «прямій лінії» у «Віснику+К»

31 травня, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Ми продовжуємо публікувати відповіді на запитання наших читачів, які вони задавали під час «прямої лінії» газети «Вісник+К» із заступницею начальника головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Ларисою Лучковською.

Прописано людей багато – як отримати допомогу?

Ми з дружиною пенсіонери, хотіли б оформити субсидію, але з нами у квартирі прописана сім’я сина. Хоч син зараз служить у ЗСУ, а невістка з внуками виїхали за кордон. Чи реально оформити субсидію?

Віктор В., м. Нововолинськ

– Згідно із нормативними документами житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства. До складу домогосподарства включаються всі особи, що зареєстровані в житловому приміщенні.

Разом з тим, є випадки, коли у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих осіб є меншою за кількість зареєстрованих. Тоді  житлова субсидія призначається на тих зареєстрованих осіб, які фактично проживають за місцем своєї реєстрації. У вашому випадку до заяви та декларації можна долучити акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи. У ньому має бути зафіксована реальна кількість тих, хто реально проживає у помешканні.

Чому за квітень дали мало грошей на субсидію

Чому не дали субсидії за квітень? Раніше допомогу нараховували за половину жовтня і за половину квітня. А цього року немає. Чому?

Микола О., Луцький район

Відповідно до змін, внесених в постанову уряду в червні 2023 року, перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян здійснюється уповноваженим органом в березні на березень–квітень та/або серпні на серпень–вересень у разі зменшення або збільшення середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на понад 50 відсотків.

На виконання цих змін ми провели такий перерахунок і вже суми субсидії могли змінити. Отже, отримані в травні поточного року суми субсидій за квітень змінились у тих осіб, у яких дохід зменшився (субсидія збільшилась) або збільшився (субсидія зменшилась) в порівняні з тією сумою, яку розраховували на опалювальний період. Аналогічний перерахунок буде з серпня поточного року.

Зверніть увагу на те, що субсидії раніше призначалися в регіоні і були закриті доступи до реєстрів. Зараз все відкрите. В процесі призначення субсидій кожна людина проходить верифікацію по всіх реєстрах щодо придбання нерухомості, земельних ділянок, товарів на понад 50 тисяч, перебування за кордоном і т. д. Тобто, приховати практично нічого не можливо. Тому якщо громадянин вчасно не повідомить про зміни, які сталися у його сімейному чи матеріальному становищі, органи Пенсійного фонду, то після перевірки може так статися, що йому доведеться повернути у бюджет неправомірно отриману державну допомогу.   

Мені 80 років, проживаю у селі. На зиму до себе забрала дочка, а вже в кінці травня збираюсь до себе. Чув, що можна оформити субсидію на дрова. Вони мені влітку дуже згодилися б. Як можна це зробити?

Марія К., Ковельський район

Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу призначається на календарний рік за особистим зверненням громадян (виплата здійснюється один раз на рік). Заяву та декларацію Ви можете подати через уповноважену посадову особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади, центр надання адміністративних послуг, надіслати поштою.

Записала Наталка СЛЮСАР

Цей матеріал підготовлено за ініціативи Національної спілки журналістів України в межах проекту Ukrainian Media Fund з підтримки незалежних місцевих медіа в Україні за сприяння The German Marshall Fund of the United States.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися