Лариса ЛУЧКОВСЬКА відповідає на запитання читачів «Вісника+К»
Волинь

Чому перенесли дати виплат пенсій?

23 травня, 12:33
0
0
Сподобалось?
0

Відбулася «пряма лінія» газети «Вісник+К» із заступницею начальника головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Ларисою Лучковською. Наші читачі мали змогу задати їй запитання щодо нарахування пенсій та субсидій. Їх по телефону «прямої лінії» надійшло більше 20. Деякі повторювалися. Публікуємо відповіді, які найбільше цікавили читачів нашої газети (їхні прізвища не вказуємо).

«Мені 80 років. Раніше отримувала пенсію 9 числа. Цього разу приїхало пересувне відділення, а поштарка сказала, що дату виплати перенесли на 19. А як я маю вчасно сплатити за комунальні послуги? Пересувна пошта у нас приїжджає лише у вівторок та четвер. 

Галина А., Луцький район»

– Ініціатором зміни дат виплат є пошта. Нам у березні-квітні надіслали відповідні листи щодо зміни дат виплати пенсій у зв’язку з оптимізацією організаційного процесу. Вони скоригували дати виплат у кожному населеному пункті так, як їм зручно. І ми, згідно із ними, поставили нарахування у відомостях. У зв’язку з тим, що є нарікання від людей, ми зв’язувалися з поштовиками, вони обіцяли повернутися до цього питання найближчим часом і скоригувати дати. Людина може сама вибрати дату виплати пенсій, якщо отримуватиме її через банк. Якщо залишається на пошті – дата виплати залежатиме від поштовиків.

«Я два роки уже на пенсії, але ще працюю. Обіцяли, що пенсію перерахують з квітня, але поки вона не збільшилася. Коли буде обіцяний перерахунок?

Віталій М., Володимирський район»

– З 1 квітня цього року пенсії автоматично перераховують пенсіонерам, які продовжують працювати на 1 березня 2024 року і набули додатково 24 місяці страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватись із того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію при її призначенні чи попередньому перерахунку. У разі доцільності враховується в тому числі заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення/попереднього перерахунку пенсії. Водночас, показник середньої заплати (доходу), який було враховано під час призначення/попереднього перерахунку пенсії, не змінюється.

Перераховані виплати працюючі пенсіонери отримають у червні. Тому що у перерахунку враховуються відомості про сплату єдиного соціального внеску за І квартал 2024 року. А термін подачі таких звітів – 10 травня. Але у червні люди отримають збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

«Дізнався, що чорнобильцям збільшували пенсію. Проте мені добавки немає. Хоча я учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 3 категорії. У мене пенсія 2600 гривень, навіть на ліки не вистачає.

Іван В., Ковельський район»

– З 1 березня 2024 року проіндексовано пенсії для цивільних пенсіонерів, яким пенсію призначено на загальних підставах; пенсіонерів силових відомств; осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи; науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Значно збільшились розміри пенсій учасникам ліквідації І категорії. Зокрема, мінімальні розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи: особам з інвалідністю І групи – 8839,20 гривень; ІІ групи – 7071,36 гривень; ІІІ групи – 5450,85 гривень; дітям з інвалідністю – 5450,85 гривень. А пенсії за віком учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, до яких відноситься читач, перераховувались з 1 березня за загальним правилом, шляхом осучаснення показника середньої заробітної плати, яка врахована при обчисленні пенсії. Нагадаю, що на розмір пенсії впливає не лише стаж, але й розмір заробітної плати.  

«Як нараховується пенсія по третій групі інваліду з дитинства?

Василь М., Ковельський район»

Важливо розуміти, що у Пенсійному фонді людина отримує пенсію, якщо вона має певний стаж до набуття групи інвалідності. Ми не призначаємо пенсію без стажу. Коли його немає, призначається соціальна допомога.

Залежно від того, у якому віці набута інвалідність, є таблиця градацій необхідного стажу. Наприклад, для другої і третьої груп інвалідності до досягнення 24 років – треба мати один рік стажу. Якщо людина набула інвалідність від 56 до 59 – це 14 років стажу для ІІ і ІІІ груп. 

Людина, яка мала інвалідність з дитинства, вже у дорослому віці має пройти лікарську комісію, яка визначить її групу інвалідності. Після того вже призначаються виплати. Якщо є стаж роботи, то платиться пенсія. Якщо немає – людина йде в органи соцзахисту і отримує соціальну допомогу. 

Записала Наталка СЛЮСАР

Цей матеріал підготовлено за ініціативи Національної спілки журналістів України в межах проекту Ukrainian Media Fund з підтримки незалежних місцевих медіа в Україні за сприяння The German Marshall Fund of the United States.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися