Більшості сімей субсидію перерахують автоматично
Економіка

Більшості сімей субсидію перерахують автоматично

21 жовтня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

З початком опалювального сезону все більше наших громадян потребують допомоги від держави у сплаті житлово-комунальних послуг. Вони можуть звернутися по субсидію.

Кому потрібно подати документи повторно? У жовтні проводитиметься автоматичний перерахунок житлової субсидії на опалювальний період. Це стосується тих, хто отримував допомогу влітку, а також тих, кому була нарахована нульова субсидія. Тобто людина мала на неї право, але влітку отримувала достатні доходи, щоб оплачувати комуналку самостійно. Повторно подати заяву і декларацію потрібно домогосподарствам, у яких є внутрішньо переміщені особи, або ж субсидії раніше їм призначалися на підставі актів обстежень. Якщо людина звернеться про призначення субсидії протягом двох місяців з початку опалювального сезону (тобто у жовтні, листопаді), допомога призначається з початку такого сезону. Якщо звернутися пізніше – субсидію буде призначено з місяця, в якому написали заяву на допомогу. При призначенні субсидії враховують доходи всіх осіб, зареєстрованих або задекларованих у житловому приміщенні (для орендарів та внутрішньо переміщених осіб – доходи осіб, які фактично проживають).

У випадку, якщо члени сім’ї, зареєстровані, але не проживають в будинку (в т.ч. ті, що поїхали за кордон), нададуть документи, що підтверджують фактичне місце проживання, тоді їх дохід не буде враховуватися.

Також за оновленим законодавством більше не береться до уваги наявність автомобіля у прийомних, багатодітних сім’ях та сім’ях, де є особа з інвалідністю. Це розширює список домогосподарств, які можуть одержати субсидію.

Розмір платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї і від середньомісячного сукупного доходу на одну людину. Також мають значення майновий стан домогосподарства та норми споживання.

Які документи треба подавати пенсіонерам? Літнім українцям, які зареєстровані у житловому приміщенні та проживають самотньо, для призначення соцдопомоги на комуналку можна надсилати лише заяву та декларацію про доходи, проте іншим категоріям пенсіонерів такого пакета документації не достатньо.

Про те, що для призначення житлової субсидії деяким непрацюючим пенсіонерам слід подавати розширений пакет документів, повідомляється на офіційній сторінці Кабінету Міністрів України.

Зокрема, у ситуації, коли разом із непрацюючими пенсіонерами в їхньому житлі прописані інші особи, які фактично не проживають за цим місцем реєстрації, крім заяви та декларації, додатково необхідно подати документи, що підтверджують подібне «непроживання»:

– довідки щодо навчання/працевлаштування «відсутньої особи» в іншому населеному пункті;

– довідки з ЖЕКу/ОСББ/ЖБК щодо непроживання особи за адресою домоволодіння;

– довідки, що стосуються оплати спожитої комуналки за іншою адресою або акт вивчення матеріально-побутових умов фактичного місця проживання, складені органами місцевого самоврядування.

Наш кор.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися