Лариса ЛУЧКОВСЬКА відповідає на запитання читачів «Вісника+К»
Волинь

Достроковий вихід на пенсію для багатодітних

24 травня, 12:55
0
0
Сподобалось?
0

Відбулася «пряма лінія» газети «Вісник+К» із заступницею начальника головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Ларисою Лучковською. Наші читачі мали змогу задати їй запитання щодо нарахування пенсій та субсидій. Їх по телефону «прямої лінії» надійшло більше 20. Деякі повторювалися. Публікуємо відповіді, які найбільше цікавили читачів нашої газети (їхні прізвища не вказуємо).

Чи маю я право як мати-героїня, яка виростила і виховала семеро дітей, на доплати до пенсії? У мене є 30 років стажу. А пенсія всього 3600 гривень.

Марія Б., Ковельський район

– Багатодітним матерям є пільга щодо зниження пенсійного віку на пенсію та необхідного страхового стажу (пенсія призначається після досягнення віку 50 років та наявності страхового стажу 15 років, а також працівницям сільського господарства, які постійно зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції, пенсія призначається незалежно від віку). Також до пенсії встановлюється надбавка за особливі заслуги перед Україною, яка передбачена Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку) в розмірі від 35 до 40% розміру прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

У нас з дружиною семеро дітей, один із яких – інвалід з дитинства. Жінка пішла на пенсію у 50 років як багатодітна мати. Чи можу я вийти на пенсію у 50 років як батько дитини-інваліда?

Микола Р., Ковельський район

У законі прописано, що правом на достроковий вихід на пенсію може скористатися чоловік чи жінка, які виховали п’ятеро і більше дітей до шестирічного віку, або одну дитину з інвалідністю. Правом на достроковий вихід уже скористалася ваша дружина.

Записала Наталка СЛЮСАР

Цей матеріал підготовлено за ініціативи Національної спілки журналістів України в межах проекту Ukrainian Media Fund з підтримки незалежних місцевих медіа в Україні за сприяння The German Marshall Fund of the United States.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися