Лариса ЛУЧКОВСЬКА відповідає на запитання читачів «Вісника+К»
Волинь

Як отримати у майбутньому пенсії біженкам?

25 травня, 13:04
0
0
Сподобалось?
0

Відбулася «пряма лінія» газети «Вісник+К» із заступницею начальника головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Ларисою Лучковською. Наші читачі мали змогу задати їй запитання щодо нарахування пенсій та субсидій. Їх по телефону «прямої лінії» надійшло більше 20. Деякі повторювалися. Публікуємо відповіді, які найбільше цікавили читачів нашої газети (їхні прізвища не вказуємо).

З початком війни я виїхала за кордон, влаштувалася на роботу. В Україні довелося звільнитися. Чи зарахують мені стаж, що я працюю за кордоном, до пенсійного страхового стажу в Україні?

Людмила М., Луцький район

– Громадяни України, які легально працювали за кордоном, можуть бути впевнені, що після повернення додому вони гарантовано отримуватимуть пенсію. Це також стосується українців, які виїхали на постійне проживання за кордон. На сьогодні Україною укладено  міжнародні договори про соціальне/пенсійне забезпечення. Якщо громадянин України офіційно працював в країнах, з якими укладено такі договори, то цей стаж буде зараховано в Україні. Кожна міжнародна угода має свої особливості. В одних випадках усю пенсію на підставі українського та закордонного стажу виплачуватиме Пенсійний фонд України. В інших – отриманий за кордоном стаж дає право на пенсію в Україні і дає змогу претендувати на виплати від уповноважених органів інших держав за їхнім законодавством. Якщо людина працювала в Польщі, Литві, Латвії, Естонії, Португалії, Іспанії, Словаччині, Чехії чи Болгарії, то такий стаж враховується для визначення права на отримання пенсії. Кожна країна призначає та виплачує пенсію тільки за стаж, який людина набула на її території. Водночас стаж в іншій країні зараховується, щоб визначити, чи має людина право на отримання пенсії взагалі. Зазначу, для того, щоб мати страховий стаж для майбутнього призначення пенсії, непрацюючій особі можливо добровільно сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду. Достатньо укласти договір добровільної участі і сплачувати хоча б необхідний мінімум. На сьогодні це 1760 гривень – саме така сума внесків сплачується із мінімальної заробітної плати. Договір укладається в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal. Pfu.gov.ua). Таким чином, навіть перебуваючи за кордоном, людина набуватиме страхового стажу для нарахування пенсії в Україні.

Записала Наталка СЛЮСАР

Цей матеріал підготовлено за ініціативи Національної спілки журналістів України в межах проекту Ukrainian Media Fund з підтримки незалежних місцевих медіа в Україні за сприяння The German Marshall Fund of the United States.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися