На Волині знайшли поховання хліборобів, якому понад 7 тисяч років
Волинь

На Волині знайшли поховання хліборобів, якому понад 7 тисяч років

11 серпня 2014, 11:29
0
0
Сподобалось?
0

Уже другий місяць тривають роботи навколо села Ратнів Луцького району. Уперше на Волині археологічні розкопки ініціювала громада села на чолі з настоятелем церкви Святої Параскеви отцем Онуфрієм, яку підтримав керівник місцевого господарства Віктор Шумський.

Науковці ДП «Волинські старожитності» уже знайшли чимало пам'яток різного періоду: від кам'яного віку до поховання десятьох червоноармійців часів Другої світової війни. Наразі досліджують багатошарове поселення на березі річки Чорногузки. За переказами там, де нині урочище Городок, колись було містечко.
Серед знахідок археологів кістки домашніх тварин, кам'яні знаряддя праці, давньоруське кресало. Особливу увагу привертають уламки горщика культури лінійно-стрічкової кераміки. Науковці кажуть, що це була доволі важка кухонна посудина зі стінками завтовшки до 2 сантиметрів, яку нечасто переносили. Її можна реставрувати, і тоді вона стане бажаним експонатом для музею.
У розкопках беруть участь студенти історичного факультету Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, які проходять археологічну практику. Керує ними кандидат історичних наук Сергій Теліженко. Родом із Луганська, він з 2006 року працював у Кримському відділенні Інституту археології. Вивчав неоліт Сходу України, потім Південного берега Криму, а відтак розширив рамки дослідження і на гірський Крим. Після анексії півострова відгукнувся на запрошення директора ДП «Волинські старожитності» і приїхав на Волинь.
- Культура лінійно-стрічкової кераміки, яку ще називають дунайською, загальноєвропейського значення. Окрім місцевого населення, її створили прийшлі племена з долини Дунаю, з Балкан. Досі немає підтверджень, що ці народи займалися чимось іншим, окрім хліборобства.

Сергій Теліженко окреслив перспективні питання для досліджень:

- Можемо тільки припускати, коли існувала ця культура - 5200 чи 5500 років до нашої ери. Тому було б непогано розв'язати ці питання хоча б на волинському рівні. Це цікаво і європейським дослідникам, бо її пам'ятки тягнуться ледь не до Атлантики.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися