Олег ОРОС з вдячною пенсіонеркою
Закарпаття

На Закарпатті приватний стоматолог безкоштовно робить протези для пенсіонерів

21 січня 2023, 18:39
0
1
Сподобалось?
1

На Закарпатті про Олега Ороса знають всі. А став відомим стоматолог завдяки своїй благодійній акції для пенсіонерів «Подаруй усмішку». Адже не завжди вони із мізерної пенсії можуть виділити кошти, тому й ходили без зубів. Олег та його колектив безкоштовно виготовляли протези для бабусь та дідусів. Новина швидко поширилася краєм – і до лікаря стали записуватися навіть із віддалених районів.

Спочатку ніхто не вірив, що грошей не треба

У 2012 році Олег відкрив приватну стоматологічну клініку у селі Великі Лази, що неподалік Ужгорода. Справи йшли добре, і якось зібравшись разом зі своїм невеличким колективом, вирішили, що треба придумати ініціативу, як допомогти тим, хто не має коштів на візит до стоматолога.

– Спочатку акцентували увагу на малозабезпечених сім’ях, дітках з інвалідністю. Але якось не дуже це пішло, – зізнається чоловік. – Тоді вирішили запропонувати безкоштовне протезування пенсіонерам, які повністю втратили зуби. Всі знають, що бабусі й дідусі бережуть кожну гривню, а часто й переживають, що протез не підійде і гроші дарма викинуть. Я опублікував допис на своїй сторінці – і почалися дзвінки!

Всіх записували у чергу. Працівники клініки планували, що приходитимуть більшість місцеві, та були дуже здивовані, коли до них зверталися з віддалених сіл Рахівщини, Міжгірського району, що за 150 кілометрів. Діти, внуки їх привозили.

– У перший рік найбільше було жінок, певно, вони більш сміливі, – посміхається Олег. – Згодом і дідусі пішли. Багато хто не вірив, що це безкоштовно. Діставали гаманець і питали, скільки треба заплатити.

– Пенсіонери з недовірою ставилися, ніяк не могли усвідомити, що це таки без грошей. Все перепитували сусідів, знайомих, чи їх не обдурять, а раптом потім скажуть платити, – додає адміністратор клініки Альона. – Тому ми їм пропонували підписати договір, де чітко все зазначено. Документ заспокоював. А коли вже приміряли протез і з ним проходили деякий час, то поверталися дякувати. Ви не уявляєте, які щасливі очі у цих пенсіонерів! От заради цих емоцій ми й робимо цю справу. Хоч протезування й недешева послуга, але ми вирішили, що двом людям у місяць можемо безкоштовно її надати.

61-річний Петро Богаш теж серед клієнтів Ороса. Сам з Виноградівського району за сто кілометрів поїздом добирався, а потім діти автомобілем до клініки підвозили.

– Жінка в інтернеті прочитала, і я сі звернув, – розказує. – Маю пенсію 2100, то за неї небагато наробиш. Дуже приємно, що в такий трудний період молоді люди роблят добру справу. Дівчата дуже гарно відносяться. Почувши, що я здалеку, все швидко зробили. Хай їм Бог дає щастя.

Лікар зараз на фронті

Пенсіонери хоч і не мають великих статків, все-таки стараються віддячити. Хто торт спече і принесе, хто домашнє вино чи наливочку. Але добре слово – це найбільша нагорода для колективу!

Олег Степанович підрахував, що з 2018 року подарувати усмішку вдалося більш як 100 пенсіонерам. Зробили знімних протезів на понад 600 тисяч гривень.

З березня 2022 року стоматолог мобілізований. І хоч Олег Орос батько трьох маленьких дітей і міг залишитися вдома, вирішив, що піде захищати Україну та свій дім, майбутнє своєї родини. Разом з колегами-медиками вивозив поранених із поля бою на Херсонщині, бахмутському напрямку на Донеччині. Надавав воїнам першу лікарську й долікарську медичну допомогу. Був поранений, але після лікування знову повернувся у стрій.

– Раніше у клініці працювали два стоматологи: я та Влад Буртен, але оскільки нині я воюю, то вже хотів завершити акцію. Проте колеги й сам Влад запевнили, що зможуть впоратися. Бо бачили, скільком пенсіонерам допомогли, як вони тішилися. Тож і у 2023 році акція «Подаруй усмішку» продовжується! Закликаю й інших лікарів-стоматологів долучитись до моєї благодійної акції, адже тих, кому потрібна допомога, залишається ще чимало не лишень на Закарпатті, а й у кожній області, – наголошує Олег Орос. – Подаруєте радість одній людині – вам вернеться сторицею. А у теперішній складний час закон бумеранга працює як ніколи. Тож подаруйте усмішку пенсіонерам. Зробіть їх і себе щасливішими!

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися