Професор Федір ШАНДОР читає лекції в окопі
Закарпаття

Чи стане професор з окопів послом в Угорщині?

9 квітня 2023, 14:43
0
0
Сподобалось?
0

Професор Федір Шандор з Ужгорода добре відомий не лише на Закарпатті. Він відкриває і українцям, і іноземцям рідний край, пише дослідницькі праці. І коли росія пішла великою війною, батько чотирьох дітей не міг всидіти вдома. З перших днів Федір Шандор воює на фронті – просто з окопів між боями читає студентам лекції. І тепер може стати послом України в Угорщині.

Федір Шандор очолює кафедру туризму в Ужгородському національному університеті, розробив чимало паломницьких, туристичних маршрутів Закарпаттям. А це тури місцевими замками, старовинними дерев’яними церквами, сакура-тур, коли туристи милуються цвітінням японських вишень. І навіть демонологічний маршрут – по містичних місцинах, який став дуже популярним. Федір Шандор ініціював проведення десятків фестивалів, які до війни відбувалися на Закарпатті чи не щотижня! Про ужгородський парад Санта-Клаусів, в якому брав участь і сам Федір Шандор, ще десять років тому писала американська газета «Нью-Йорк Таймс»!

А 24 лютого професор провів пари в університеті і наступного дня пішов у військкомат. Між бойовими чергуваннями просто в окопах читає лекції з туризму. Незважаючи на свист куль і вибухи, професор жодної пари не пропустив! «Коли бачиш в одній його руці смартфон, а в другій автомат, то страшно. Але він такий позитивний: дивишся на нього – і стає легше», – зі сльозами кажуть студенти. Фото професора у військовій формі, котрий проводить заняття з фронту, облетіло увесь світ!

– Також на фронті виникають ідеї щодо розвитку туризму на Закарпатті, записую їх у нотатник, – розповідає Федір Шандор журналістам. – Ще збираю історичні дані про села, де базуємося, і вношу цю інформацію в україномовні енциклопедичні довідники. І так проводжу віртуальні екскурсії. Кажу: хлопці, ви в курсі, що в цьому селі є храм козацький, а там – мощі. 

Нещодавно з’явилася інформація, що Угорщина та Україна обговорюють кандидатуру Федора Шандора на посаду посла України в Угорщині. Адже Київ хоче відправити до Будапешта нового посла, який має угорське коріння та освіту в галузі суспільних наук. Наразі Федір Шандор відомий ще й тим, що активно працює над українсько-угорськими відносинами, саме по підручниках цього викладача вчаться не тільки українські студенти, а й угорські та швейцарські. Сподіваємося, що Федір Шандор позитивно вплине на українсько-угорську співпрацю. 

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися