Ветеринари списали корову Марфу на бійню, а лікар-травматолог її врятував
Житомирщина

Ветеринари списали корову Марфу на бійню, а лікар-травматолог її врятував

24 лютого, 10:30
0
1
Сподобалось?
1

Унікальну операцію навесні 2022 року провів ортопед-травматолог Житомирської обласної лікарні імені Олександра Гербачевського Володимир Грицишен. Молодий лікар взявся до справи у критичній ситуації, коли досвідчені ветеринари навідріз відмовилися оперувати поранену корову. Фахівці радили здати тварину на м’ясокомбінат.

Корову скалічили кацапи

Тварин називають мовчазними жертвами війни. Вони ніколи не скажуть, як їм боляче і страшно, але беззахисні створіння повсякчас також страждають, тому потребують нашої допомоги та порятунку.

Під час окупації орками Київської області отримала вогнепальне поранення корова Марфа. Тварина не могла рухатися, її евакуювали в Житомирську область. Господарі не втрачали надії на порятунок худібки.

– Ми, українці, на відміну від росіян, дбаємо не лише про людей, але й про братів наших менших, – розповідає лікар. – Наш колега, завідувач кардіологічного відділення, попросив про допомогу. У його друзів постраждала корова, вона була на той час під Києвом, де тривали активні бойові дії. У тварини був вогнепальний відкритий перелом із кістковим дефектом та дефектом м’яких тканин.

Власники зверталися по консультації до кваліфікованих ветеринарів, але всі фахівці відмовлялися, радили здати Марфу з простреленою ногою на бійню.

Після операції Марфа привела телятко

– Це стало для нас серйозним професійним викликом, захотілося допомогти передусім тварині, яка мучилася і страждала, – пригадує Володимир Грицишен. – Оглянувши корову і оцінивши стан Марфи, разом із колегою Олегом Сушицьким вирішив оперувати. Порадилися й ухвалили рішення застосувати спице-стержневий апарат зовнішньої фіксації, щоб корова могла навантажувати кінцівку і повноцінно жити та рухатися. Ми врахували вагу тварини, вивчили її анатомію, оскільки вона відрізняється від людської, і розрахували, що металевий апарат повинен витримати навантаження. Вперше у житті мені довелося оперувати корову.

Операцію Марфі проводили на подвір’ї ферми під відкритим небом, де тварина перебувала після евакуації. Травматолог показує знімки,  зроблені після проведеного хірургічного втручання.

– Ось наша красуня вже в апараті. Кільця накладені, спиці доповнювалися і посилювалися міцними металевими стержнями. Все це виконувалося безпосередньо через кістку, щоб відновити кінцівку, аби тварина могла повноцінно навантажувати свою прострелену й пошкоджену ногу, – пояснює лікар.

Через чотири місяці після операції Марфі зняли залізну конструкцію, і тепер вона вправно пересувається на своїх чотирьох кінцівках. Навіть не видно, що тварина була травмована. Зараз корова живе на фермі в Київській області. Марфа стала мамою, народила чудове теля і далі повноцінно буде давати потомство.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися