В Україну повернувся «свинячий грип»
Актуально

В Україну повернувся «свинячий грип»

21 січня 2016, 11:44
0
0
Сподобалось?
0
Стрімко зростає кількість випадків захворювання на грип, деякі з них закінчуються смертю. Циркулює вірус H1N1 (пандемічний), який у 2009 році став відомий під назвою «свинячий грип». 
 
За повідомленнями Міністерства охорони здоров’я України, від грипу вже помер 51 українець. Найскладніша ситуація у Вінницькій, Одеській, Донецькій областях. У зв’язку зі зростанням захворюваності на грип та ГРВІ навчальні заклади закрили на карантин у Кіровограді, Тернополі, Чернівцях, Києві, Херсоні, Житомирі тощо. На Рівненщині з 18 січня на карантині міста Рівне та Кузнецовськ, а також Рокитнівський, Здолбунівський, Дубровицький, Костопільський та Зарічненський райони.
Із середини січня почастішали звернення до медиків з приводу ГРВІ та грипу і на Волині. Одна людина померла. Разом з тим епідемічний поріг не перейдено, інформує Волинська облдержадміністрація. 
За словами заступника головного лікаря обласної клінічної лікарні Руслана Морочковського, так званий каліфорнійський грип H1N1 лабораторним методом встановлено у чотирьох волинян. 
Як відрізнити грип від ГРВІ. Вірусні інфекції (не грип) зазвичай починаються з респіраторних симптомів: кашель, біль у горлі, нежить, а температура піднімається до 37,2, пізніше може піднятися ще трохи – до 37,9. Тобто «респіраторка» не починається з головного болю, слабкості й високої температури. При грипі температура наростає до 39-40 градусів і зберігається протягом 3-4 днів. У людини – озноб, сильний головний біль, болісні відчуття при русі очних яблук, потовиділення, ломота в м’язах і суглобах. Біль у горлі з’являється на другу добу хвороби, крім того, виникає кашель, викликаний болем за грудиною. Нежить може з’явитись як ускладнення не раніше ніж на 2-3 день.
Профілактика. Як зазначила завідувачка лабораторії грипу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського НАМН України Алла Мироненко, профілактику потрібно було проводити раніше – пройти вакцинацію. Це робиться заздалегідь для того, щоб імунна система встигла спрацювати й утворилися захисні антитіла. Це так звана специфічна профілактика вакциною. Зараз можна порадити у разі захворювання насамперед якомога раніше звертатися до лікаря. Тому що часто грип супроводжують ускладнення у вигляді пневмонії.  Також, якщо в будинку є хворий, необхідно його ізолювати. 
Група ризику. Вірус H1N1 – найбільш небезпечний для людей з цукровим діабетом, ожирінням, хронічною пневмонією, вагітних. Якщо людина знає, що у неї такий статус, то не повинна чекати, поки «саме пройде», а якомога швидше звернутися по медичну допомогу. І коли пропонують госпіталізацію – не відмовлятись, а лягати в лікарню. В цьому разі за ваше здоров’я будуть відповідати лікарі. В інфекційних стаціонарах можуть бути препарати противірусної дії, але вони найбільш ефективні в перші дві доби захворювання. А якщо людина потрапляє через тиждень, то їй можна дати «Таміфлю», але невідомо, чи буде якийсь ефект – скоріше ні, ніж так.
Лікування. Доктор Комаровський дає кілька простих порад. 
1. Температура у кімнаті має бути 18-20°С, вологість – 50-70%. Мити підлогу, зволожувати, провітрювати. Хворого тепло вдягнути.
2. Категорично не можна примушувати хворого їсти. Якщо хочеться – їжа має бути рідкою.
3. Багато пити. Компоти, морси, чай (у чай дрібно порізати яблучко), відвари родзинок, кураги. Температура рідини дорівнює температурі тіла. 
4. У ніс часто капати сольові розчини.
5. Всі «відволікальні процедури» (банки, гірчичники, розмазування по тілу жиру тварин), а також парити ноги (доливаючи окріп у тазик), робити парові інгаляції над чайником або каструлькою, розтирати  спиртовмісними рідинами – в жодному разі не можна.
6. Температуру збивати тільки «Парацетамолом» або «Ібупрофеном». Категорично не можна давати «Аспірин». 
7. При ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) ніякі відхаркувальні засоби не потрібні – вони тільки підсилять кашель. 
8. Протиалергічні препарати не мають до лікування ГРВІ жодного стосунку.
9. Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Останні не зменшують, а збільшують ризик ускладнень.
Наталка СЛЮСАР
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися