Мінімальна зарплата вчителів перевалить за п’ять тисяч
Актуально

Мінімальна зарплата вчителів перевалить за п’ять тисяч

14 листопада 2016, 15:58
0
0
Сподобалось?
0

Наприкінці року уряд почав посилати українцям багато несподіваних, але водночас приємних сигналів. Як відомо, у проект бюджету на наступний рік буде закладено підвищення мінімальних заробітних плат до 3200 гривень. Доки у суспільстві тривали дискусії, добре це чи погано, хороші новини надійшли й для працівників галузі освіти. Так, мінімальна заробітна плата вчителя без категорії з 1 січня 2017 року становитиме 5266 гривень. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева під час позачергового засідання Кабміну. Як зазначив чиновник, владі не доведеться запускати верстат і друкувати гроші, щоб це зробити.
Різкий стрибок соціальних стандартів викликає масу дискусій у суспільстві. Головне, чого побоюються люди, так це інфляції, спричиненої збільшенням грошової маси. Однак більшість експертів визнає, що ніякої катастрофи не відбудеться. Зокрема, вже проглядається кілька компенсаторних механізмів. Зросте об’єм єдиного страхового внеску, відповідно, знизиться дефіцит у Пенсійному фонді України, який перекривається з держбюджету. Зменшиться й обсяг нарахованих субсидій, які також останніми роками стали значним тягарем для державних фінансів. Плюс очікується ріст внутрішнього попиту і купівельної спроможності, що необхідно для підтримки мінімального росту економіки, який намітився цього року й очікується наступного.
Є, звичайно, і певні ризики. Противники різкого підвищення соцстандартів вважають, що таке зростання зарплат поставить у складну ситуацію малий та середній бізнес – і він змушений буде звільняти працівників.
Також слід врахувати ефект підвищення платні у справі реінтеграції окупованих територій. Донбас, який «годував усю Україну», нині стукає ложками по столу, очікуючи подачок від покровителів з Росії. Однак Кремль різко скоротив допомогу. Буде про що задуматися й мешканцям Криму, адже програма суттєвого збільшення зарплат розрахована на кілька років.
Так, ми, як завжди, не можемо бути впевнені, що все пройде ідеально. Але дуже хочеться, аби цього разу в нас усе вийшло.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися