Кому краще обрати каву без кофеїну?
Актуально

Кому краще обрати каву без кофеїну?

19 липня 2023, 11:36
0
1
Сподобалось?
1

Не уявляєте своє життя без смачної кави, та на жаль не можна, чи не хочеться вживати кофеїн? Вихід є! На допомогу прийде безкофеїнова кава. По суті це звичайна зернова кава, але без вмісту такої речовини, як кофеїн. На сьогодні кавовий ринок пропонує безліч варіантів від відомих брендів та торгових марок серед яких італійська Lavazza, швейцарська BlaserCafe, німецька Dallmayr та багато інших. Тому, кавомани мають багато альтернатив, щоб насолоджуватись цим чудовим напоєм та не обмежувати себе. 

Як і кожен продукт, кава без кофеїну має свої позитивні та негативні сторони. Перш ніж купувати каву, пропонуємо детально розглянути кому можна вживати подібні напої.

Кому підійде кава без кофеїну?

Безкофеїнова кава є чудовим замінником звичайної кави. Декілька прикладів того, кому краще перейти на цей вид напою:

  • Людям, які вживають різного роду пігулки та ліки, що несумісні з кофеїном. Проблема у тому, що в деяких випадках кофеїн може підсилити дію ліків, що не бажано, або навпаки протистояти правильному засвоєнню. Особливо тим хто страждає від набряку ніг, адже кофеїн це сечогінна речовина, та комплексі з пігулками може бути занадто посилена дія.
  • Тим, в кого є підвищена чутливість до цієї речовини. Це може бути у вигляді підвищеного серцебиття, головних болей та навіть нудоти. Все може залежати від особистого рівня чутливості та сприйняття речовини.
  • Жінкам, що годують груддю та вагітні. Це важливий момент, адже кофеїн здатен всмоктуватись у молоко матері та є природним стимулятором для нервової системи. Щодо майбутніх мам, то деякі лікарі дозволяють вживати каву до 200 мг на день, але звичайно, не зловживати. Все ж у цьому делікатному питанні потрібно обов'язково проконсультуватись з лікарем.
  • Особливо бути уважними тим, хто страждає синдромом тривожності та безсонням. За дослідженнями виявлено, що речовина кофеїн підвищує гормон стресу кортизол, та подекуди провокує напади панічних атак. Щоб повністю вивести кофеїн з організму потрібно від 16 годин до однієї доби часу, тому навіть улюблена ранкова чашка кави, може бути причиною поганого та не міцного сну. 

Звичайно, що ці приклади індивідуальні, все залежить від особливостей організму та кількості випитої кави, та все ж краще бути обережним і не ризикувати.

Плюси та мінуси без кофеїнового напою

Як вже говорилося вище, кожен продукт має свої позитивні та негативні сторони, кава без кофеїну не виключення, тому пропонуємо ознайомитися з деякими цікавими моментами ближче.

Плюси:

  • По-перше, це звичайно те, що напій не впливає на серцево-судинну систему, вона є цілком безпечною для людей, що страждають від гіпертонії.
  • По-друге, аромат та смак кави прекрасні, адже вона виготовлена з тих самих зерен арабіки та робусти. Насиченість та смакові властивості можуть залежати від складу та методу обсмаження, а також звичайного від того чи якісна сировина використовувалась у виробництві.
  • По-третє, безкофеїновий напій неймовірно бадьорить та надає сил. 
  • Також цей напій допомагає у зниженні ризику захворювання на цукровий діабет на цілих 10%!
  • У проведеному дослідженні було виявлено, що ті хто випивав вранці чашку такої кави, упродовж дня мали покращену концентрацію уваги та пам'яті. 
  • Кава містить поживні речовини та потрібні антиоксиданти.

Тепер поговоримо про мінуси:

  • Звичайно, що ефект бадьорості не такий яскраво виражений, як від звичайної кави.
  • Ціна напою вища, адже процес виготовлення дещо складніший.
  • Аромат та смак можуть відрізнятись від натуральної зернової кави.
  • Через надмірне та неконтрольоване вживання, ефект буде зворотній та відбудеться негативний вплив на серцево-судинну систему.
  • Кава майже взагалі протипоказана тим, у кого є шлункові захворювання, виразки чи гастрити, адже потрапляючи у травну систему та шлунок, безкофеїнова кава впливає на підвищення рівня шлункового соку.
  • Безкофеїнова кава чи ні, вона у будь-якому випадку активно вимиває кальцій з організму, що не є добре.

Навкруги кави без вмісту кофеїну роїться багато різних думок, хтось вважає її ідеальною альтернативою, а хтось взагалі неякісним та поганим продуктом. Тому пропонуємо разом розвіяти деякі думки та міфи.

5 міфів про каву без кофеїну

Міф 1. Такий напій шкідливий

Як ми побачили, для тих то має добре здоров'я та не входить у категорію людей, кому цей напій взагалі заборонений, безкофеїнова кава доволі корисна. Навіть, якщо дехто не може чи не хоче відмовлятись від чашечки свіжозавареної кави арабіки чи у поєднанні з робустою, може поласувати цим видом напоїв та порадувати смакові рецептори, але при цьому не отримуючи дози кофеїну.

Міф 2. Безкофеїновий напій – це підробка

Зовсім ні. Це теж зернятка високоякісної арабіки чи робусти, що оброблені різними рівнями обсмаження. Вони мають вишуканий аромат та багатокомпонентний присмак. Відомі торгові марки типу Lavazza, Dallmayr, Illy, Gimoka та інші, розробили такі самі види кави, що й з кофеїном, щоб кожен поціновувач міг насолоджуватись тим самим смаком до якого звик, навіть якщо перейшов на безкофеїнові типи кави. 

Міф 3. Вміст кофеїну 0%

Застосувати до даного напою термін “зовсім немає”, не можливо. Виробники намагаються прибрати з кавового зерна до 97% кофеїну, та все ж зовсім зробити це неможливо, кава все одно буде містити від 1 до 3 відсотків речовини. Але будьте уважні, що існує кава з низьким вмістом кофеїну ( близько 20%), але це не безкофеїнова кава!

Міф 4. Каву обробляють страшними хімікатами, що можуть вбити!

На початку декофеїнізовану каву, на жаль, так і робили. У виробництві використовували дуже шкідливі хімікати або речовини. Це бензол та беладони, вони неабияк погано впливали на організм та здоров'я  людини та мали багато клінічних проявів. 

Тепер, справи зовсім інші. Виробники використовують максимально безпечні методи, які ухвалили навіть Food and Drug Administration (Управління з продовольства і медикаментів у США). Використовують три основних методи:

  1. Swiss Water. 99% кофеїну видаляється завдяки обробці гарячим паром, декілька разів підряд.
  2. Видалення вуглекислим газом. Зерна поміщають у спеціальну ємність, де створюється високий тиск та спеціальна температура, у такому стані вони перебувають 10 годин підряд.
  3. Замочування в етилацетаті. Не слід лякатися назви, це всього-на-всього похідний оцтової кислоти.

Міф 5. Кава несмачна та немає аромату

Той хто так вважає, мабуть, ніколи не коштував натуральну безкофеїнову каву. При декафенізації виходить кофеїн, а решта смакові та ароматичні властивості залишаються. Так, кава має більш кислуватий присмак без яскравої гірчинки, та якщо додати молока чи трішки цукру кислотність помітно понизиться. Що до аромату, то проводилось “сліпе дослідження” і, як не дивно, кава без кофеїну отримала більше позитивних відгуків у плані інтенсивності аромату та смаку ніж звичайна. Але все це індивідуально. 

Отже, як ми побачили, безкофеїнова кава це чудовий замінник та альтернатива каві з вмістом кофеїну. Вона має багатогранний смак та шикарний аромат. Так, в неї є й негативні сторони, до того ж вживати її можна не всім охочим, але вона має багато позитивних сторін, за які так високо ціниться справжніми гурманами та кавоманами.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися