Засудили керівників КХП № 2, розбазарили волинський держрезерв
Кримінал

Засудили керівників КХП № 2, розбазарили волинський держрезерв

6 травня 2015, 17:49
0
0
Сподобалось?
0

Директор державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» і його заступник самовільного використали зерно, борошно та зернові відходи Держкомрезерву та Аграрного фонду на понад 80 мільйонів гривень і безпідставно перерахували більше восьми мільйонів гривень із Держбюджету на рахунок ТОВ «Конкорд плюс». Кримінальна справа, порушена за даним фактом, тягнулася з 2010 року. Підприємство, яке було головним постачальником дешевого і якісного борошна для місцевих хлібопеків, опинилося на грані повного банкрутства. Заручниками ситуації стали багато простих волинян. Адже щодня вони купували один з найдорожчих по всій Україні хліб. Бо місцеві підприємства змушені були шукати борошно для своєї продукції за межами області, причому переважно за вищими цінами.

Нещодавно суд поставив крапку у цій резонансній справі. Про це інформує СГЗ УМВС Укркаїни у Волинській області.

У 2010 році під час проведення повної інвентаризації на ДП «Луцький КХП №2» зафіксовано нестачу зерна Аграрного фонду. Окрім того, працівники управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України у Волинській області встановили: у 2009 році за вказівками директора ДП та його заступника на «Луцькому КХП №2» підроблено приймальні акти про отримання від ТОВ „Конкорд-плюс» п’яти тисяч тонн пшениці 3-го класу і двох тисяч тонн жита 3-го класу. У результаті пред’явлення службовими особами ДП «Луцький КХП №2» цих документів у Державний комітет України з державного матеріального резерву на розрахункові рахунки ТОВ «Конкорд плюс» із Держбюджету безпідставно перераховано більше восьми мільйонів гривень.

– Загалом задокументовано факти самовільного використання ДП зерна Держкомрезерву вартістю 45 мільйонів 271 тисяч гривень, зерна Аграрного фонду вартістю 32 мільйони 706 тисяч гривень, борошна та зернових відходів Аграрного фонду на 3 мільйони 33 тисячі гривень і безпідставного перерахування 8 мільйонів 22 тисячі гривень державних коштів на рахунок ТОВ «Конкорд плюс». Таким чином посадовці завдали державі майже 90 мільйонів збитків, – розповідає начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига.

Кримінальна справа про обвинувачення посадовців у вчиненні інкримінованих їм злочинів неодноразово розглядалася в Луцькомуміськрайонному суді, Апеляційному суді Волинської області та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Зрештою фігурантам кримінальної справи Луцьким міськрайонним судом винесено вирок. Посадовців визнано винними у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України. Директор ДП і його заступник отримали по 5 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади, пов'язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на державних підприємствах та установах, строком на три роки, та штраф у розмірі 340 000 гривень. Враховуючи щире каяття, суд звільнив заступника від відбування покарання у вигляді позбавлення волі, встановивши іспитовий строк тривалістю три роки. Окрім того, у зв’язку з декриміналізацією посадовців звільнено від покарання за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України.

Директора ТОВ «Конкорд плюс» визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, та призначено покарання – 7 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади, пов'язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на 3 роки, та із конфіскацією майна.

Крім того, суд зобов’язав стягнути з посадовців на користь Державного агентства резерву України заподіяні збитки – 45 мільйонів 271 тисяч гривень, а з директора ТОВ стягнуто на користь Державного агентства резерву України - 8022230 гривень. Судом також конфісковано рухоме та нерухоме майно фігурантів на суму понад 10 мільйонів гривень.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися