За шматок сала – тюрма, за вкрадені мільйони – шикарне життя
Кримінал

За шматок сала – тюрма, за вкрадені мільйони – шикарне життя

18 листопада 2023, 10:00
1
0
Сподобалось?
0

Коли цей бардак закінчиться? Вирок суду для молодої волинянки просто шокував. П’ять років тюрми за вкрадений шматок сала. І це в країні, де практично жоден чиновник не сів у в’язницю за привласнені мільйони!

Чи поцупила сало дівчина?

Це сталося у Ковелі на День закоханих. 27-річна жінка відзначала його у компанії чоловіків на автостанції. Під час розпиття алкоголю вони побачили поряд п’яного чоловіка, який спав на лавці. В його сумці було сало, у крадіжці якого, власне, й звинувачують жінку. Коли чоловік прокинувся і виявив, що сало зникло, – звернувся до поліції.

Під час допиту знайомі ковельчанки розповіли, що вона кілька разів відходила від компанії, а потім повернулася з грошима та пакетом сала. Його вони продали, щоб придбати алкоголь. Жінка ж запевняла: ніякого сала не крала. Ковельський суд виніс вирок: 5 років та 2 місяці позбавлення волі. Апеляційний суд Волинської області його підтвердив.

Подумати тільки: п’ять років за кусень сала! Ні, ми не кажемо, що сало можна красти. Але ж покарання має відповідати тяжкості злочину! А то чомусь цей вирок нагадав сумнозвісний сталінський закон «про п’ять колосків». Напередодні Голодомору за зібрані на колгоспному полі кілька колосків розстрілювали, або ж, якщо були пом’якшувальні обставини, відправляли на 10 років у сибірські табори.

Хапуги при владі

Та справедливість навіть у війну в нас чомусь лише для обраних. На сході наші воїни платять кров’ю і життям за те, щоб рашистська орда не просунулася в Україну. І за їхніми надійними спинами стали «вбиратися» у пір’ячко гниди різних рангів, яка пробралися у владу.

У пресі – скандал за скандалом. То Міністерство оборони яйця закуповує по 17 гривень за штуку, а міністр каже, що то їх кілограмами міряли! Купують неякісні шоломи і бронежилети, літні куртки за ціною зимових. Все це, до речі, не просто вигадка якихось «проплачених журналюг». Рахункова палата провела перевірку – і факти підтвердились. Хтось чув, щоб міністра чи його заступників посадили? А йдеться про привласнення більше мільярда гривень! Так, справи відкривають. Але вироки не виносять! Вони навіть до суду, за деякими винятками, не доходять. От знайшли у заступника міністра оборони Миронюка під час обшуку майже мільйон доларів у дивані. І що?! А нічого.

Міністр екології часів Януковича Микола Злочевський за спробу дати найбільший хабар в історії у 6 мільйонів доларів… відкупився. Він розплатився штрафом у 68 тисяч гривень і донатом до ЗСУ на суму 660 мільйонів гривень. Члени його сім’ї продовжують заробляти мільярди на видобутку газу.

А що, окрім зневаги людей, отримали молоді прокурор і працівниця ДБР зі Львова, які зіграли небачених розкошів весілля? Один торт тільки вартував понад 100 тисяч гривень. Це ж просто «бенкет у чуму»! Ніяка служба не зацікавилась, звідки у них такі гроші на весілля? Вони, хай колишні, але держслужбовці, причому звільнилися лишень за пару місяців до весілля, на яке потратили кількадесят мільйонів гривень! Не на прокурорську ж зарплату гуляли. Максимум, на що спромоглися – це «спробували вручити нареченому повістку». Зауважу, тільки «спробували».

Через корупцію зброю не дадуть?

І таких «зашкварів» у нас – купа. Просто зло бере, як собі можна дозволяти таке, коли кожного дня хоронять загиблих воїнів, коли бомбами рівняють із землею будинки, ховаючи під собою їхніх мешканців, коли у нас тисячі калік, які втратили руки, ноги.

Це у перші тижні вторгнення, коли рашистські війська під Києвом стояли, наша «еліта» в штани наклала і затаїлася. Зараз же підняли голови. «Крадуть так, наче завтра не буде», – сказав американському журналісту Саймону Шустеру чиновник в Офісі президента. Стаття опублікована у журналі Тайм. І президент хоче, щоб нам зброю давали західні союзники? Хоче. І ми хочемо, щоб було чим ворогів з України вигнати.

Але союзники прямо кажуть: ви маєте перестати красти і вигнати корупціонерів з влади. Боротися ж з корупцією – це не просто гучно по єдиних новинах заявити, що проти якось чиновничка кримінальне провадження відкрили. Народ України хоче бачити вироки судів. Якщо за кусень сала дали п’ять років, то на скільки років мають сісти ті, хто краде мільярди з бюджету під час війни? Гроші, які мають йти на Збройні сили України! 

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Влад
    Влад

    після війни людям мабуть самим прийдеться творити правосуддя.

    20 листопада 2023, 11:33
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися