Нацбанк каратиме банки і обмінники за відмову приймати старі купюри
Економіка

Нацбанк каратиме банки і обмінники за відмову приймати старі купюри

21 червня 2023, 11:42
0
1
Сподобалось?
1

Національний банк України посилив вимоги до банків та небанківських обмінників у зв’язку з частими випадками, коли в українців відмовляються приймати старі чи зношені банкноти доларів.

Про це пише «Економічна правда» з посиланням на пресслужбу Нацбанку.

Зокрема, Національний банк скасував вимоги щодо частково пошкоджених банкнот. Такі вимоги містили опис зношених банкнот, або банкнот, які мали плями, потертості, штампи тощо, але які і банки, і небанківські обмінники все одно були зобов’язані приймати у клієнтів.

«Всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися до обміну. Це виключає вплив «людського фактору» на визначення ступеня зношеності банкноти», – пояснюють у Нацбанку.

Іншими словами, НБУ заборонив банкам та небанківським обмінникам відмовляти клієнтам в обміні іноземної валюти, справжність якої підтверджує спеціальне лічильне обладнання.

Водночас варто зазначити, що банки та небанківські обмінники все ще можуть відмовити у прийомі банкнот іноземної валюти, однак лише у разі, якщо такі банкноти є сильно пошкодженими (наприклад, розірваними навпіл, обпаленими, зафарбованими, або такими, що мають суттєві друкарські дефекти тощо).

Такі банкноти банки можуть взяти у клієнтів в межах процедури інкасо, яка передбачає виплату відшкодування за пошкоджену банкноту, яке український банк може отримати від свого іноземного банка-кореспондента.

Крім цього, НБУ заборонив банкам та небанківським обмінникам встановлювати будь-які обмеження щодо року випуску чи номіналу банкнот іноземної валюти, яка є законним платіжним засобом на території відповідної держави (для долара США – це всі американські долари, випущені після 1914 року).

«Принципова позиція регулятора така: в разі порушення такі дії розцінюватимуться не лише як недотримання регуляторних вимог НБУ, але і як потенційна ознака шахрайської діяльності», – наголошують в НБУ.

Також Національний банк посилив контроль за банками та небанківськими обмінниками, на яких скаржилися українці через те, що ті відмовлялися приймати старі чи потерті долари. У регуляторі наголошують, що застосовуватимуть максимальні заходи покарання до таких установ.

Для банків це може призвести до накладання штрафів у розмірі до 400 тисяч гривень (і НБУ планує збільшити цей розмір за суттєві порушення), а для небанківських обмінників – штраф у розмірі до 5% від власного капіталу установи.

«У разі порушення прав споживача банком або небанківською фінансовою установою споживачеві варто звернутися зі скаргою до керівництва такого банку чи небанківської фінансової установи. Якщо немає реакції з боку керівництва, слід звернутися до Національного банку», – наголосили у регуляторі.

Поскаржитися Нацбанку можна за цим посиланням. Звернення також можна оформити в контакт-центрі регулятора.

«Не втрачайте свої заощадження в спровокованій панікою гонитві за обміном валюти «білої» на «синю», – додав у своєму Facebook голова НБУ Андрій Пишний.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися