Не платите єдиний соціальний внесок – нема стажу
З перших уст

Не платите єдиний соціальний внесок – нема стажу

23 жовтня 2022, 12:37
0
1
Сподобалось?
1

Через війну багато українців втратили роботу і не платять єдиний соціальний внесок. Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський розповів, чим це може обернутися у майбутньому.

– За даними Міжнародної організації праці, через російську агресію в Україні п’ять мільйонів людей втратили робочі місця. Згідно з чинним законодавством, страховий стаж зараховується тільки зі сплати надходження єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду. Якщо його не було, то той термін не зараховується до страхового стажу! Виходить, якщо люди, які втратили роботу через  війну і не змогли знову працевлаштуватися або ж офіційно не оформилися у центрах зайнятості й не отримують відповідну допомогу по безробіттю, працюють неофіційно і не сплачують ЄСВ, то їхній страховий стаж пропадає. Відповідно, згодом виникнуть проблеми з нарахуванням пенсії.

Відомо, що кожного року збільшується тривалість мінімального необхідного страхового стажу, аби вийти на пенсію. Цьогоріч потрібно мати мінімум 29 років, наступного буде 30 і виросте аж до 35. Також експерт наголошує, що прихована загроза зараз є у тому, що більшість роботодавців відправляють своїх працівників у відпустку за власний кошт. Люди, які знаходяться в неоплачуваній відпустці, також не сплачують внеску. Отже, страховий стаж знову ж таки не нараховується.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися