Тетяна ТКАЧУК під час операції
Здоров’я

Тільки лікар-гінеколог може вирішити жіночі проблеми

7 жовтня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Так вважає кандидат медичних наук, заслужений лікар України Тетяна Ткачук, котра вже 35 років свого досвіду, натхнення і знань віддає волинським пацієнткам

Сумщина, а саме Білопілля, її мала батьківщина. Отримавши золоту медаль за відмінне навчання, вона з відзнакою закінчила Луганський медичний державний університет. Вже на старших курсах працювала медичною сестрою і паралельно викладала у медичному училищі.

Тетяна Євгенівна обрала шлях хірурга-гінеколога, присвятила своє життя боротьбі з хворобами жіночих статевих органів. Працювала і навчалася в аспірантурі, писала дослідницькі статті, брала участь у численних наукових конференціях як в Україні, так і за кордоном.

З 26 вересня 1988 року – лікар-онкогінеколог Волинського обласного онкологічного диспансеру, а з 1995-го – онкогінекологічного відділення. Вона – фахівець з діагностики та хірургічного лікування раку шийки матки, ендометрію, яєчників та зовнішніх статевих органів. Особливу увагу приділяє профілактиці та раннім виявленням онкологічних захворювань серед жіночого населення. Ось про це й ведемо розмову з Тетяною Євгенівною.

Не від випадку до випадку, а постійно

– Ви вважаєте, що кожній жінці потрібно постійно, а не від випадку до випадку, підтримувати зв’язок з лікарем-гінекологом. Наскільки це доречно?

– Лікар-гінеколог – фахівець, який спостерігає за станом жіночих статевих органів, а при наявності захворювань, займається їх лікуванням, профілактикою можливих ускладнень. Він відстежує розвиток та перебіг вагітності, післяпологовий період, обстежує органічний та функціональний стан репродуктивної та сечовидільної систем, тому що значна кількість урологічних порушень пов’язана з особливостями функціонування жіночих статевих органів. Лікар корегує гормональні порушення жіночого організму, що пов’язані із загальним ендокринним станом, допоможе усунути проблему непліддя та запобігти небажаній вагітності, дасть поради стосовно покращення сексуальної функції в різні вікові періоди жінки. Словом, це жіночий порадник, помічник та рятівник. Враховуючи чималий перелік проблем, які може вирішити лікар-гінеколог, регулярне звернення до такого спеціаліста є вкрай важливим.

– Перш за все, давайте ще раз нагадаємо, з якого віку потрібно відві­дувати лікаря-гінеколога?

– Кожна жінка з 18 років і старше, а також та, що почала статеве життя, повинна один-два рази в рік відвідати лікаря-гінеколога. Профілактичний огляд включає обстеження зовнішніх статевих органів, піхву, шийку матки, матки, яєчників, маткових труб, із забором матеріалу для додаткового дослідження, обстеження молочних залоз. Усі ці маніпуляції лікар проводить дуже обережно, не завдаючи болю пацієнтці. При цьому визначає відсутність або наявність гінекологічної патології. В разі її відсутності жінка спокійна, що все в неї добре і вона не потребує лікування. Якщо ж виявлено хворобу – пацієнтка обстежується ретельніше і відповідно лікується.

– Якщо жінка прооперована гінекологом, чи варто ходити на профілактичні огляди?

– Навіть якщо у неї видалена значна частина жіночих статевих органів, профілактичні огляди вкрай необхідні. У цьому випадку важливий ще ретельніший догляд за тією частиною статевих органів, що залишилися, обов’язкова корекція гормонального балансу, що порушився після операції, підтримка та контроль органів і систем, що залежать від гормонального статусу.

– Наскільки висока ймовірність виявлення серйозних захворювань при профілактичному огляді?

– Так, значну кількість гінекологічних патологій у жінок вдається виявити вже на цьому етапі, тобто на ранніх стадіях перебігу хвороби. Це дозволяє уникнути оперативних втручань. Якщо, скажімо, виявити фіброміому на її початках, цілком імовірне консервативне лікування. Раннє виявлення ерозії шийки матки дозволить попередити передпухлинні та пухлинні захворювання, своєчасна діагностика вагінальних інфекцій дасть можливість якісно їх пролікувати. Чим раніше виявлена будь-яка гінекологічна патологія, тим більше можливостей у лікаря зберегти статеві органи, дітородні функції та просто життя і здоров’я жінки.

 – У багатьох жінок тепер дуже великі складнощі із тим, аби завагітніти. Що б Ви порадили у таких випадках?

– Проблема непліддя, як первинного, якщо вагітності ніколи не було, так і вторинного, якщо раніше жінка була вагітною, а тепер це не вдається – дуже болюча і, на жаль, актуальна. Причини можуть бути як у здоров’ї  чоловіка (відповідне обстеження проводить уролог), так і жінки (гормональні порушення, ендометріоз, запальні процеси, аномалії розвитку, патологія ендометрію – поліпи, субмукозна фіброміома, зайва вага, що спричиняє гормональні порушення, тривалий стрес та психічне навантаження, вік – понад 35 років, коли знижується кількість майбутніх яйцеклітин). Звісно, обов’язково звернутись до лікаря. При огляді гінекологом буде визначена одна або кілька причин непліддя, підібране потрібне лікування, спрямоване на усунення причин, наслідком яких є непліддя.

Проблема, що соромливо замовчується

– На сьогодні дуже мало потрібної інформації отримують жінки щодо засобів контрацепції. Наскільки важлива консультація гінеколога при її виборі?

– Дійсно, ця тема якось соромливо замовчується. Але з практики знаю, що вона дуже болюча. Натепер зареєстровано багато контрацептивних засобів. Це так звані бар’єрні (презервативи, сперміциди, діафрагми, ковпачки), гормональні препарати (таблетки, вагінальне кільце, пластирі, ін’єкції, імпланти), гормональні та негормональні внутрішньоматкові засоби, чоловіча та жіноча стерилізація. Контрацептивні засоби бувають з тільки контрацептивним ефектом та ті, що поєднують контрацептивні та лікувальні властивості. Вони мають свої покази та побічні дії. Тож тільки лікар-гінеколог після огляду, а за потреби і обстеження, визначить коло прийнятної для кожної конкретної жінки контрацепції та разом з нею вибере найкращий варіант.

– Що можете запропонувати жінкам 40-45 років з проблемами зайвої ваги, змінами настрою, підвищеною сухістю статевих органів, зменшенням комфорту статевого життя?

– Такі проблеми пов’язані з поступовими змінами гормонального стану жінки і дуже індивідуальні залежно від віку, супутніх соматичних захворювань, медикаментів, які вона вживає, ваги, способу життя, фізичних навантажень, стресів, які вона отримує. Спілкування з лікарем-гінекологом дозволить визначити ступінь гормональних порушень та призначити відповідне лікування.

– До якого віку необхідно відвідувати лікаря-гінеколога?

– На жаль, з віком кількість гінекологічних проблем у жінок лише збільшується. Тому вікового обмеження для профілактичних оглядів не існує. Неприпустимим є самолікування, лікування за порадами в інтернеті, консультацією подруги чи сусідки. Тільки лікар-гінеколог може вирішити жіночі проблеми якісно і кваліфіковано.

Раїса КОЗАЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися