«Однині на всіх землях, розділених віками, буде одна, велика Україна»
Україна

«Однині на всіх землях, розділених віками, буде одна, велика Україна»

23 січня 2017, 11:35
0
0
Сподобалось?
0

22 січня – знакова та знаменна дата у вітчизняному історичному календарі. Бо цього дня українці згадують про подію, що вплинула на процес становлення держави. В 1918 році Четвертим Універсалом Української Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. А рівно за рік Актом Злуки – уже об’єднання українських історичних земель.

Історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України. Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Укра­їнської Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в одну державу. Внаслідок фатальних невдач Української революції 1917-1921 років державність зберегти не вдалось. І як результат, упродовж XX століття українці змушені були кількаразово відновлювати її в боротьбі.

Й сьогодні в умовах протидії російській агресії важливо говорити про Акт Соборності, де утверджувалось: «Однині на всіх землях України, розділених віками, – Галичині, Буковині, Закарпатській Русі та Наддніпрянській Україні – буде одна, велика Україна. Мрії, для яких найкращі сини України жили і вмирали, стали дійсністю. Однині повіки буде одна, самостійна Укра­їнська Народна Республіка».

Соборність означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге – духовну консолідацію всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави.

На превеликий жаль, боротьба українців за цілісність і незалежність триває й досі. Революція Гідності, анексія Кримського півострова, окупація східних земель, гібридна війна – чергові випробування й продовження боротьби, яка точилася не одне століття. Сьогодні, як ніколи раніше, виклики, що постали перед державою та кожним її громадянином, вимагають консолідації зусиль і єднання укра­їнського народу. Бажання українців жити у соборній, незалежній, цілісній та єдиній державі, ім’я якій – Україна, окриляє, змушує вірити у власні сили та надихає йти до перемоги.

День Соборності України – це можливість заявити на весь світ, що українська нація – єдина, а її територія – непо­дільна. Можливість показати агресорові, що всі його намагання порушити внутрішній спокій, підірвати міжнародний авторитет, змінити європейський напрям розвитку України, отримали й отримуватимуть гідну відсіч. Жертвуючи своїм здоров’ям та життям, мільйони наших земляків стоять на східних рубежах держави, дивлячись в очі ворогові, щохвилини доводять: Україна – єдина та соборна. Нині процес державотворення відбувається в умовах російської військової агресії: українські воїни у зоні проведення АТО, так само як і їхні попередники майже 100 років тому, відстоюють незалежність та соборність України. Звісно, волиняни, як і безліч українців, прекрасно розуміють: національна єдність – це не тільки базова світоглядна цінність, а й обов’язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії, перемоги у гібридній війні, яку розв’язала проти України Російська Федерація.

Підготувала Катерина ЛОЗИЦЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися