Як українка стала доктором наук після роботи домогосподаркою
Україна

Як українка стала доктором наук після роботи домогосподаркою

3 березня 2017, 12:44
0
1
Сподобалось?
1

Українка Катерина Сабанська, психолог родом з Дніпра. Три роки тому отримала несподівану пропозицію від свого американського колеги і переїхала до штату Коннектикут. "Взимку 2014 року я отримала листа від американського психотерапевта, декана факультету сімейної терапії в університеті Коннектикуту. Він запросив мене на практику і до себе в гості. Зустрілися ми в 2010 році, коли в інституті, де я працювала в Дніпрі, з'явилася ідея запросити всесвітньо відомого терапевта. Той професор якраз і відгукнувся на запрошення. Чотири роки потому, у свої 70 років, він вирішив передати комусь свої знання і вибрав мене. Натомість він попросив готувати їжу та при необхідності возити його на пошту, до лікарів, по магазинах. Фактично він запропонував мені побути домробітницею", - розповіла Катерина виданню Обозрєватєль.

Спочатку жінка поїхала лише на три місяці. Під час перебування там зрозуміла, що хоче там залишитись і отримати ступінь доктора наук в Штатах. 

"В Америці вищі навчальні заклади переважно приватні. Вартість навчання коливається в межах $30-50 тисяч в рік, але можна отримати стипендію, яка покриває від 30 до 95% витрат.

Емігрантові на це особливо розраховувати не варто, у вузах досить велика конкуренція. Але якщо ви брали участь у міжнародних конференціях, академічних конкурсах, професійному спорті, тоді шанси підвищуються", - каже Катерина.

Вчитися в університеті важко. Бібліотеки тут працюють до 2 години ночі, а студенти реально навчаються.

"Щоб працювати треба підтвердити свою освіту. Для цього відправити на переоцінку українські дипломи й сертифікати. З перших курсів тут прийнято працювати. Для емігрантів є чимало вакансій низькокваліфікованих працівників", - каже жінка. 

У Коннектикуті можна зняти квартиру або будинок від $600. Їжа обходиться в середньому в $250 на двох, це якщо не сильно шикувати, але дозволяти собі м'ясо і фрукти, і за умови, що їжа готується самостійно, тобто куплена в супермаркеті.

"В Америці мене постійно щось дивує. На перше місце я б поставила працьовитість американців і їх доброзичливість. Крім основної роботи, у багатьох є ще свій власний бізнес, неважливо, магазин чи, скажімо, ремонт годинників, які зберігаються в підвалі. Американці дуже захоплені люди, їх енергії можна позаздрити. Дивує поведінка літніх людей. Вони дужчі за молодих: їздять на побачення, збираються в клубах за інтересами, подорожують. Той самий професор, який запросив до себе на практику, мінімум двічі на тиждень їздив на побачення, поки я сиділа на веранді і читала книгу. Для мене тоді світ перевернувся."


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися