Ікони одягає в ризи-макраме
Україна

Ікони одягає в ризи-макраме

16 квітня 2017, 17:26
0
0
Сподобалось?
0

Ікони цього майстра унікальні. Володимир Денщиков одягає лики святих у ризи, власноруч виплетені з ниток. Він, народний артист України, режисер, художник-постановник, навіть створив новий напрямок у мистецтві, який запатентував. Адже подібного не робить ніхто у світі.

Макраме чоловіка полонило років тридцять тому. Але перші роботи майстра далекі від останніх шедеврів. Колись починав з кулонів та кольє, потім робив жіночі сумочки. Пізніше у творчому доробку пана Володимира з’явилися серйозні речі – дивовижної краси об’ємні іконні ризи. Вони підкреслюють глибину кожного святого образа, ідеально доповнюють його.

Для створення ікон Володимир Анатолійович використовує унікальну авторську техніку «макраме-колаж». Лики і руки святих прописуються фарбами, а ризи й оклади виконуються з нетипового для цього мистецтва матеріалу – лляної нитки завтовшки 0,5-2 мм. Кожна з робіт майстра утворена з мільйонів вузликів.

Він працює без жодних пристосувань – без гачка, спиць. Кожен вузлик зав’язує вручну. Візерунок поверх накладається на власноруч виткану тканину. За допомогою вузликів робляться на ній складки, фалди, тож створюється враження об’ємного зображення.

Робота кропітка і трудомістка, вимагає зосередження та терплячості. Володимир Денщиков духовні речі не перестав творити навіть після важкої хвороби. Інсульт забрав у нього можливість повноцінно рухатися. І повертало до життя саме макраме. Він загорівся ідеєю зробити унікальний, вив’язаний з льону, вівтар.

На одну ікону майстер витрачає від трьох місяців до півроку. Перед початком «в’язання» чоловік обов’язково просить благословення у священика. Пізніше образи освячує і дарує друзям, храмам. Частину колекції виставляє на продаж.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися