Валентин Кухарик і Віктор Вальчук
Україна

Сімейні радники на Волині: хто вони та що робитимуть?

19 серпня 2019, 15:18
0
0
Сподобалось?
0

Із 15 липня на Волині діє спільний проект Мін’юсту та інших органів державної влади «Сімейні радники». Він передбачає отримання безоплатної правової допомоги громадянами у сфері сімейного права.

Як розповідає начальник Головного управління юстиції у Волинській області Валентин Кухарик, фактично сімейні радники працюватимуть як волонтери та забезпечуватимуть комунікацію між постраждалими та відповідними співробітниками Мін’юсту та інших органів державної влади. Вони виступатимуть лише допоміжною ланкою. А основною ланкою виступатимуть юристи й адвокати системи безоплатної правової допомоги.

– Наша область стала восьмою, де цей проект запустили. Робота сімейних радників полягає в тому, що коли звертається людина зі своїми проблемами, то їй не потрібно стукати в різні чиновницькі кабінети, вона йде до сімейного радника, який її вислуховує і дає не тільки пораду, а й скеровує, куди їй звернутися. Бо звичайну людину просто можуть «відфутболити» з її проблемами, а коли звертається керівник відповідного державного рівня, тоді зовсім тоді інше ставлення. Принцип роботи сімейних радників не полягає в оформленні процесуальних документів та позивних заяв, а в чіткому скеруванні людини на шлях вирішення її проблеми. У перспективі до роботи сімейних радників плануємо залучати психологів. Поки що сімейні радники є лише  у Луцьку, але знову ж таки плануємо, щоб вони були і у інших містах Волині, – каже начальник юстиції Волині.

Багато нарікань людей на роботу поліції

Власне, першими сімейними радниками в обласному центрі Волині стали правозахисник Віктор Вальчук та адвокат Євгенія Коваленко. І попри те, що проект в області запустився порівняно недавно, на прийомах у них завжди  людно. Крім того, у них консультуються по телефону та пишуть їм через соцмережі.

– Звернувся до мене хлопець, якому 23 роки, дружина подала на розлучення, а він не хоче розлучатися. Мають трирічну дитину. Він запитує, що йому робити. Ми йому пояснили, що згідно з Сімейним кодексом суддя може дати час на примирення. І за цей час цей молодий чоловік повинен сходити з дружиною до психолога, аби постаратися врятувати стосунки. Також прийшла жінка з питанням щодо житла, а під час розмови ми ще й з’ясували: щодо неї ще й вчиняється домашнє насильство. Приїхав до нас чоловік на інвалідному візку, щоб через суд виділити в приватному будинку собі окремі кімнати і окремо встановити лічильники, але коли почали розбиратися, то виявилося, що мати з братом вчиняють над ним психологічне та економічне насильство. Економічне насильство – це навіть заборона користуватися спільними документами, приміром, на квартиру, будинок і т. д. Ми розказуємо людям шляхи вирішення їхніх проблем і, відповідно, говоримо з ними до тих пір, поки вони самостійно не оберуть шляху. Приміром, щодо аліментів ми постійно пояснюємо, що на цю виплату можна подавати як під час шлюбу, так і після розлучення, – розповідає Віктор Вальчук.

Часто за допомогою до сімейних радників звертаються люди, які зневірилися в допомозі інших держсуб’єктів. Особливо багато нарікань – на роботу поліції. До прикладу, Віктор Вальчук наводить випадок, коли до нього звернулася онкохвора жінка, над якою співмешканець систематично вчиняє всі види насильства і при цьому прямо їй заявляє, мовляв, коли ти вже помреш? Виявилося, вона неодноразово викликала поліцію. Вони приїжджали, брали пояснення, сказали, що можуть затримати його лише на дві години, і це все. Хоча згідно з Законом України «Про Нацполіцію», у такому випадку вони повинні прийняти від потерпілої заяву про вчинення домашнього насильства.

Різниця між заявою і поясненням в тому, що якщо поліція приїхала на виклик і взяла лише пояснення, потім прийде відписка, що немає складу правопорушення, є просто сімейний конфлікт. А от коли є заява, її мусять зареєструвати, і тоді складається адмінпротокол. Плюс, згідно з новим законодавством, поліція зобов’язана виносити термінові приписи – вилучати кривдника з будинку до 10 діб, навіть незважаючи на те, що він є його власником. А не просто на дві години, як переконують працівники поліції.

Люди телефонують і пишуть навіть уночі

– Мені телефонують і пишуть цілодобово. Я, як юрист, теж можу скласти всі процесуальні документи, але не представляю інтересів в суді. Зверталася до мене ще в лютому жінка, коли в нас навіть не було інституту сімейних радників, і розповіла, що чоловік вчиняє над нею домашнє насильство. Я їй розповів шляхи вирішення цієї ситуації. Весь цей час вона думала і лише зараз вирішила подати на розлучення і поїхати жити до батьків. Я їй підготував позовну заяву на розірвання шлюбу. Коли ця жінка поговорила зі своїм батьком і матір’ю, вони запитали: чому ж ти раніше мовчала? Добре, що є підтримка, бо інколи можна почути від найрідніших: «Що ти собі думаєш, не розлучайся, бо ти вже другого чоловіка змінила, можеш до нас не приїжджати, не сором нас перед людьми», – розповідає сімейний радник.

У самій сфері протидії домашнього насильства Віктор Вальчук працює з 2000 року. У громадському секторі – з 2005. Така багаторічна практика дозволяє йому вже за 5 хвилин розмови з потерпілою визначити: що це за людина і чи розвинений в неї комплекс жертви. Адже часто жертва виправдовує насильницькі дії свого кривдника і звинувачує себе, мовляв, я не встигла зварити, попрасувати, я заслуговую це покарання. 40% жінок, які зазнають багаторічного системного насильства, не готові психологічно зробити перший крок для того, аби усунути це насильство. Парадоксально, але це зона їхнього комфорту, вони співзалежні з насильником. Їм подобається викликати до себе жалість оточення. І основні їхні тези: «А як діти без батька, а за що я буду жити?» Лише одна з тисячі жінок може дійсно лишити все і кардинально змінити своє життя.

Понад 250 громадян померли на заробітках у Польщі

Звертаються за допомогою і заробітчани із-за кордону. Станом на сьогодні, як зазначає сімейний радник, з початку року понад 250 громадян України померли на заробітках у Польщі.

– Сьогодні ми розбираємося в ситуації щодо нашого громадянина, який був на заробітках у Польщі і там загинув. Він – з Шацького району. Тіло доставили додому, поховали. Але мати і сестра досі не знають причини його смерті. Вони зверталися в компетентні органи Польщі, щоб отримати заключення, але безрезультатно, – додає Валентин Кухарик.

Такі ситуації, коли роботодавець-іноземець приховує причину смерті заробітчанина, досить багато. З банальної причини, аби не платити грошей. 

– Є юридичні фірми у Польщі, засновниками яких є українці – професійні адвокати, юристи, які спеціалізуються саме на справах своїх співвітчизників. Вони наперед гроші з людини не беруть, укладають з нею договір, представляють її інтереси в органах влади чи судових органах і, якщо справа виграється, лише тоді беруть гонорар за свою роботу. Причину смерті роботодавцю не вигідно встановлювати, бо тоді можна буде пред’явити до нього претензії, навіть якщо людина нелегально працювала. Так само, як нелегально працював закарпатець Василь, якого жінка-полячка вивезла у лісосмугу. У нас був випадок, коли чоловік з Ківерцівського району працював у польській фірмі, яка займалася вантажними перевезеннями по всій Європі. Він потрапив у ДТП і загинув. Його привезли, поховали, але матеріалів справи ніхто матері і жінці не надав. Ми зв’язалися з юридичною фірмою в Польщі, яка підняла всю цю інформацію. 7 місяців тривала судова тяганина, але 30 тисяч євро на користь родини таки відсудили. Людини не повернеш, але ж малі діти лишилися без батька, їх потрібно годувати і одягати за щось, – додає Віктор Вальчук.

95% наших проблем, як наголошує сімейний радник, – від незнання як своїх прав, так і обов’язків. А ми зауважимо, що прийоми сімейних радників у Луцьку ведуться щосереди з 14 до 18 години (вулиця Прогресу, 7). Також можна звертатися через соцмережі і телефон. Контакт-центр – 0800-213-103.

Ірина Бура


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися