«Смерть диктатору»: у столиці Ірану – масові протести через збитий український літак
Україна

«Смерть диктатору»: у столиці Ірану – масові протести через збитий український літак

12 січня 2020, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

11 січня в Тегерані люди вийшли на мітинги проти влади Ірану, яка зізналася, що її військові випадково збили ракетою літак МАУ з 176 пасажирами на борту. 

Між протестувальниками та силоваками спалахнули сутички, - передає 24 канал.

З чого почались протести у Тегерані

Іран вранці 11 січня офіційно повідомив, що його військові випадково збили ракетами пасажирський літак МАУ поблизу Тегерану. Відповідальність взяв на себе Корпус вартових ісламської революції.

Після цього у Тегерані на протест вийшли студенти. Вони обурилися, чому влада 3 дні заперечувала свою причетність до катастрофи українського літака. 

Якщо український літак був уражений однією ракетою, то довіра громадськості була вражена тисячами ракет. Людську помилку можна зрозуміти, але нечесність з людьми ніколи, – заявив журналіст Asriran Джафар Мохаммаді.

Спочатку студенти мітингували біля технологічного університету Аміра Кабіра. Потім вони пройшлися вулицями столиці, до них приєднувались інші небайдужі іранці.

За даними місцевих ЗМІ, ввечері на протести у Тегерані вийшли кілька тисяч людей. Серед них були родичі і друзі загиблих в авіакатастрофі іранців.

Люди тримають у руках свічки та квіти на пам'ять про загиблих пасажирів літака.

Мітинги проти влади відбувалися також у низці інших іранських міст: Кермані, Ширазі, Баболі та Хамадані.

Вимоги протестувальників

Розлючені мітингувальники засуджують дії влади та називають чиновників "брехунами". Демонстранти наполягають, що винні у катастрофі літака МАУ мають бути покарані.

Протестувальники вимагають:

  • відставки верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.
  • судового переслідування винних військових та посадових осіб.
  • виступають проти Корпусу вартових ісламської революції.

Люди скандують: "Відставки недостатньо, нам потрібна справедливість", "КВІР, ганьба тобі, відпусти нашу країну", "геть диктатора".

Учасники акцій протесту також рвали і спалювали фотографії іранського генерала Касема Сулеймані, якого США вбили 3 січня в Іраку під час ракетного удару.

Сутички між поліцією та мітингувальниками

Мирні протести вже через кілька годин переросли у сутички. Поліція почала застосовувати до людей сльозогінний газ, світлошумові гранати, водомети та кийки.

У мережі також з'явилося відео, на якому чути звуки пострілів. Силовики застосували зброю проти активістів у відповідь на гасла "Смерть диктатору".

Вистріли поліції в сторону протестувальників у Тегерані: відео

Згодом правоохоронці перекрили центр Тегерану, щоб завадити протестувальнам пройти туди.

Затримання посла Британії

Під час демонстрацій у Тегерані заарештували посла Великої Британії в Ірані Роберта Макейра. Сталося це, коли він фотографував на мобільний телефон учасників акцій протесту проти влади.

53-річного дипломата звинуватили у "підбурюванні до протестів та провокації радикальних дій".

Макейр пробув під вартою кілька годин, наразі його відпустили. Проте 12 січня він нібито має з'явитися до іранських слідчих для дачі пояснень.

МЗС Великої Британії засудило затримання свого посла та назвало це порушенням міжнародного права. Арешт нашого посла в Тегерані без підстав та пояснень є грубим порушенням міжнародного права. Іранський уряд перебуває перед перехресною дорогою, – заявив глава британського МЗС Домінік Рааб.

Реакція влади

Одразу після визнання Іраном вини у збитті літака МАУ, аятолла Алі Хаменеї поставив вимогу Збройним силас розслідувати "можливі недоліки", які призвели до катастрофи.

Хаменеї також закликав вжити усіх необхідних заходів, щоб запобігти "подібні нещасні випадки" в майбутньому.

Окрім того парламент Ірану в неділю, 12 січня, розгляне обставини авіакатастрофи на відкритому засіданні.

Нагадаємо, у авіакатастрофі в Ірані загинула волинянка Юлія Сологуб.

Як повідомляли, лайнер Boeing 737, що належить МАУ, розбився вранці 8 січня після зльоту з аеропорту Тегерана. Всі 176 осіб, які знаходилися на борту, загинули. Президент Володимир Зеленський оголосив 9 січня днем жалоби.

Президент Володимир Зеленський прокоментував на зізнання Ірану про збиття українського літака ракетою. 

Президент Ірану Хасан Роухані заявив, що шкодує про трагедію з літаком МАУ і висловлює глибокі співчуття у зв'язку з катастрофою.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися