Яку шкоду людині завдають магнітні бурі і як вберегтися від їхнього впливу
Україна

Яку шкоду людині завдають магнітні бурі і як вберегтися від їхнього впливу

15 листопада 2020, 13:24
0
-1
Сподобалось?
-1

«Будьте обережні! Магнітні бурі», – подібні повідомлення часто можна почути з екранів телевізорів чи прочитати на шпальтах газет. А що воно таке, чому бурі виникають та якої шкоди людині можуть завдати? І головне – як вберегтися від їхнього впливу?

Землю «трясе» до пів сотні разів на рік

Учені запевняють: нам пощастило, що Земля має сильне магнітне поле. Воно виконує роль ковпака, який захищає людей і природу від небезпечних космічних явищ. Одне з таких – електромагнітна активність Сонця. Час від часу вона посилюється, тоді в Космос потрапляє значна кількість заряджених частинок. На величезній швидкості вони прямують врізнобіч, у тому числі й у напрямку нашої планети. А коли наближаються до атмосфери, Земля чинить їм опір, адже магнітне поле планети починає змінюватися, коливатися. Ця захисна реакція й називається магнітними бурями.

За своєю силою вони бувають помірними, сильними та екстремальними. Гостра фаза, яка здійснює найбільший вплив, триває близько семи годин. А потім Землі ще три доби потрібно, щоб магнітне поле прийшло в норму.

До речі, щороку на планеті стається близько 30 магнітних бур. А в час особливої сонячної активності – до пів сотні! Тож літні люди за свій вік близько 15 років проживають в умовах магнітних бур. І якось до них пристосовуються.

Виводять з ладу електромережі та супутниковий зв’язок

Поширеною є думка, що через магнітні бурі погіршується самопочуття. Особливо у метеочутливих людей – тих, хто реагує на погоду. Багато хто в цей період жаліється на головний біль, втому та підвищений тиск. Дослідники пояснюють: при коливаннях магнітного поля сповільнюється капілярний кровообіг і настає кисневе голодування тканин. Як наслідок, загострюються серцеві недуги, частіше виникають інфаркти та інсульти. Також можуть в цей період змінюватися гормональний фон, збиватися біоритми. Свого часу дослідження встановило, що в час магнітних бур стається більше аварій та випадків травматизму. І що часто люди починають реагувати не на самі магнітні бурі, а за один-два дні до їхньої появи, тобто в момент спалахів на самому Сонці. Хоча насправді вчені не дійшли єдиної думки з цього приводу.

А от вплив на різні сфери життя очевидний. Часто магнітні бурі викликають збої в роботі електромереж, телефонного і супутникового зв’язку, навігаційних систем та інших приладів. Найбільша геомагнітна буря в історії спостережень була зафіксована у позаминулому столітті – у 1859 році. У результаті по всьому світу можна було спостерігати Північне сяйво. Вона повністю вивела з ладу телеграф у Європі та Америці!

Не переїдайте і більше спіть

Згідно з аналізом шарів льодової кори, подібний викид частинок Сонцем відбувається лише раз на 500 років. Сонячні бурі такої активності можуть спалити штучні космічні супутники і викликати глобальне відключення електрики по всьому світу. Адже чим більше людина стає залежною від технологій, тим сильніше зростає й потенційна небезпека магнітних бур.

Щоб вберегтися від найгіршого їх впливу, треба дотримуватись простих рекомендацій: не переїдати, виключити з раціону жирну і гостру їжу, вживати більше овочів і фруктів, відмовитися від алкоголю, пити багато води і добре відпочивати та висипатися. А ще – уникати стресів.

Будьте здорові!

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися