Як народжуються та впливають на людину магнітні бурі
Здоров’я

Як народжуються та впливають на людину магнітні бурі

12 листопада 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

На магнітні бурі реагують 75% населення в усьому світі. Лише за один вересень було три магнітні бурі, для порівняння – стільки ж було про­тягом літа. Причому вчені по­переджають, що це не кінець. Зараз триває зростання соняч­ної активності, і до максиму­му ще далеко. Що це означає і чи варто турбуватися?

Сильна сонячна активність буде через рік

Наше світило – величезний термоя­дерний реактор, який працює за певним графіком, чергуючи періоди активності та спаду: 11-річний, 20-річний і віковий. Перший цикл Швабе (за прізвищем німецько­го астронома) для розуміння нескладний, триває в середньому 11 років. Перші чотири роки цього терміну прояви сонячної активності (кількість сонячних плям і спалахів) зростають, на п’ятий рік доходять до максимуму, а по­тім поступово зменшуються. Нинішній цикл стартував у листопаді 2019 року, тож початок соняч­ного максимуму прогнозують на листо­пад 2024-го, а конкретний «розігрів» – на 2025-й. Виснажлива спека недобре, але й спад сонячної активності – теж. Вчені підрахували, що за останні 8 тисяч років було близько 18 критичних спадів сонячної активнос­ті, які закінчувалися малими льодови­ковими періодами, коли сніг йшов навіть уліт­ку.

Магнітні бурі пере­бувають у прямому зв’язку із сонячною активністю. Починається все зі спала­хів, які провокують геомагнітний ураган. А він є першопричи­ною геомагнітних збурень. Коли сильний сонячний вітер досягає меж магнітосфери, він втискає її вниз, деформуючи. У відповідь магнітне поле чинить опір і вібрує, як під час удару по гумовому м’ячу. При цьому тиск настільки сильний, що розладжується робота електронних і навігаційних приладів, створю­ючи радіоперешкоди тощо.

У листопаді 1999 року Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США запровадило п’ятибальну шкалу сили магнітних бур. Звичайні магнітні бурі належать до першого рівня, дуже рідко досягають межі третього. А єдиний випадок п’ятибальної сили Сонце продемонструвало люд­ству в XIX столітті.

Це трапилося у 1859-му.1 вересня зареєстрували сильний спалах. Уже через 18 годин почалася магнітна буря, що спричинила відмову телеграф­них систем і пожежі на станціях через пе­ревантаження в усій Європі та Північній Америці. Північне сяйво спостерігалося у всьому світі, навіть над Карибами. Якби на той час людство вже користувалося радіозв’язком (а це сталося тільки за 40 років) в ефірі нічого, окрім свисту і шипіння, не було б чутно. На превелике щастя, відтоді нічого подібного не траплялося. Хоча в сучасних умовах, коли практично ми повністю залежимо від різних приладів і техніки, відмова гаджетів по всьому світу була б подібна до апокаліпсису.

Найбільше страждають жінки

Учені підрахували, що середньостатистична людина за умовних 75 років життя переживає до 2250 магнітних бур різної інтенсивності (близько 30 на рік).

Коже­н реагує по-різному, навіть дуже часто багато людей реагують не на саму бурю, а на спалахи на сонці, що з’являються за кілька днів до бурі. Вченими доведено, що магнітні бурі впливають найбільше на жінок. Згідно з даними, бурі впливають на менструаль­ний цикл, а також на перебіг вагітності та наступних пологів. Крім того, вони впливають на серцево-судинну систему і психо-емоційний стан людини. Наприклад, учені-геофізики поясню­ють, що наше тіло (як і в будь-якої іншої живої істоти) генерує власні електричні поля. За таких умов на гео­магнітні збурення ми просто зобов’язані реагувати. Але оскільки ми все життя існуємо в таких умовах, то вже більш-менш звикли.

Здо­рова людина під час магнітної бурі відчує легке нездужання або просто втому. Мо­лоді люди можуть і зовсім не помітити її. А ось пацієнтам із хронічними хворобами не пощастило. Погіршується постачання клітин киснем, на стінках судин осідає холестерин, кров стає більш в’язкою. Як наслі­док, страждають серцево-судинна, ендо­кринна та імунна системи. Найменший збиток – головний біль і порушення сну, що трапляється досить часто.

Що робити?

Хоча метеочутливість багато лікарів за хворобу не визнають, водночас дають такі поради:

*знизити фізичну активність;

*уникати стресів у такі дні;

*необхідні повноцінний сон, прогулянки на свіжо­му повітрі;

*потрібне здорове харчування – без занадто солоної, гострої та жирної їжі.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися