Ніна ТОКАРЄВА
Україна

Українка «оживила» рецепти середньовічних солодощів

21 березня 2021, 15:00
0
0
Сподобалось?
0

Киянка Ніна Токарєва вразила усіх своїм меню… середньовічних страв. Рецепти вона вишукує в архівах та художніх романах, а вигляд – на картинах. І нині може з легкістю здивувати улюбленими ласощами короля Англії Річарда II, котрий жив у XIV столітті.

Пані Надія – музикант. Але як людина творча, талановита не лише в цьому. Вона захопилася кулінарією – і знайшла справу свого життя. Покинула Національну філармонію України й тепер чарує на кухні.

Особлива її любов – до страв, які готували у Середньовіччі.

– Приготування історичної їжі приносить мені величезне задоволення, – зізнається жінка. – Я ніби переношуся в іншу епоху, бо досліджую по крихтах відомості про давні страви. Знаходжу рецепти і в романах, і у п’єсах, у віршах та на картинах. І творю!

На її столі можна знайти смаколики, якими частували найдорожчих гостей давні германці, французи та слов’яни. Серед найцікавіших рецептів – хлібні кульки, котрими любив ласувати англійський король Річард ІІ.

– Рецепт зберігся завдяки придворному кухарю, – розповідає Ніна Токарєва. – У 1390 році він записав його на пергаменті разом з іншими стравами. У той час борошно для білого хліба та спеції могли дозволити собі лише дуже багаті люди. Кухар підігрівав мед, знімав пінку, додавав  до нього корицю, імбир, шафран, сандалову олію і крихти білого хліба. Потім з них крутив кульки, обкачував їх у сухих крихтах з корицею і подавав королю. А той вмочував такий десерт у дороге вино і смакував.

Із задоволенням випікає різдвяний кекс, створений для королеви Шотландії Марії Стюарт (XVI століття) та улюблені мигдалеві ласощі королеви Італії Маргарити Савойської, які вважалися ліками, бо дозволяли швидко відновити сили, поповнитися енергією. Їх хрестоносці навіть брали в походи. Серед повсякденних страв готує конопляну чи просяну кашу з додаванням трав та сухих квітів. І пряники, які колись вибивали палицями, щоб краще сходило тісто.

Зараз пані Ніна працює кухарем у приватному дитячому садочку. Щоп’ятниці для найменших поціновувачів її таланту вона влаштовує «кулінарну мандрівку» країнами світу. А для замовників у коробочку зі смаколиком обов’язково вкладає конверт з листом-описом страви.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися