Як земельна реформа вплине на заповідники та ліси
Україна

Як земельна реформа вплине на заповідники та ліси

11 квітня 2021, 10:52
0
0
Сподобалось?
0

Тема земельної реформи на слуху у селян. Тим більше тепер, коли парламент наблизився до фінішної прямої у прийнятті ключових законів. Люди починають цікавитися не лише як найвигідніше продати свої паї, а й тим, що буде з лісами, прибережною зоною водойм та заповідниками, розташованими на територіях об’єднаних територіальних громад. Переживають, аби з початком реформи ці ласі ділянки не захапали магнати, а місцеве населення не лишили ні з чим.

Створять резерв природоохоронних територій

На Волині розташовано 96 об’єктів природоохоронного призначення загальною площею майже 19 тисяч гектарів. Переживати за їхню долю у зв’язку із земельною реформою, кажуть, не варто. В уряді поспішили запевнити: передача заповідних територій з державної в комунальну власність не може призвести до втрати об’єктів природно-заповідного фонду, бо не буде зміни категорії земель.

Проєкт закону також передбачає резервування територій для природно-заповідних потреб. Він дасть змогу швидко ідентифікувати екологічно важливі ділянки та позначити їхні межі у Державному земельному кадастрі. Ці землі будуть недоторканними до оголошення їх об’єктом природно-заповідного фонду або ухвалення іншого рішення!

Обов’язково відображатимуть на картографічній основі Державного земельного кадастру відомості про землі, які потребують консервації, а також ті ділянки, що передбачені у передачу в постійне користування держустановам природно-заповідного фонду, державним лісгоспам та водогосподарським підприємствам.

Зміна цільового призначення – лише за згодою Кабміну

Хвилює людей і доля лісів. Переживають, аби на їхньому місці невдовзі не довелося корчувати пеньки через браконьєрів та забудовників. Лише на Волині розташовано понад чотириста тисяч гектарів земель лісогосподарського призначення. Що з ними буде?

– Більшість лісів України перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств. Вони й надалі залишатимуться в державній власності, – пояснив Андрій Мартин, завідувач кафедри землевпорядного проєктування Національного університету біоресурсів і природокористування України. – По-друге, вилучати та змінювати цільове призначення лісогосподарських земель незалежно від форми власності (для комунальної ця норма також діє) можна лише за згодою Кабінету Міністрів.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися