Як держава вичисляє фіктивних матерів-одиначок
Україна

Як держава вичисляє фіктивних матерів-одиначок

13 червня 2021, 20:33
0
-1
Сподобалось?
-1

З початку року суди вже розглянули десятки справ, у яких фігурують мами-одиначки. Це випадки, коли мова йде про… шахрайство. Бо жінки нерідко приховують свій справжній сімейний стан, полюючи за державними грошима. У результаті не лише змушені сплатити штраф, а й отримують терміни «умовно»!

Допомагають  малозабезпеченим, а не роботящим?

Сьогодні держава фінансово підтримує далеко не усіх одиноких мам. Якщо кілька років тому таку допомогу отримувала кожна жінка, що мала такий статус, то нині – лише малозабезпечена. Словом, якщо мама, яка самотужки виховує маля, гарує на кількох роботах, то їй така допомога не виходить. Але прикро не лише це. Адже чимало жінок оформлюють фіктивні документи. І, живучи з біологічними батьками своїх дітей, отримують від держави гроші як одиначки. Саме їм тепер й оголосили війну.

– Подивіться, як Наташка з Ваською під ручки шпацірують! У них троє дітей, а вона допомогу як мати-одиначка получає. Хіба то чесно? Живуть разом, діти Ваську батьком звуть. Він по заробітках їздить, у малих телефони найлуччі, а вона прикидається, що бідна, – нещодавно почула від людей в одному з поліських сіл під час відрядження.

Нарікали, що держава не контролює жінок, тому ті й махлячать:

– Скажіть, хіба в селі не знають, хто з ким живе і чиї діти глядить? Але ж ні, треба комедію ламати. Бо ж платять гроші.

Згідно з даними реєстрів судових рішень, від початку 2021 року у подібних справах винесено вже кількадесят вироків. Ще чимало чекають свого розгляду. Найбільше подібних випадків на Закарпатті, грішать аферами у Житомирській, Черкаській та Донецькій областях. Хвиля прокотилася фактично усіма регіонами.

«Здають» подруги чи свекрухи

При оформленні документів, що встановлюють статус одинока мама, соц­працівники попереджують, що можуть прийти до неї додому з перевіркою. І не обов’язково вони самі під час свого візиту мають «застукати» батька вдома. Спершу дивляться, чи немає вдома чоловічих речей. Тоді опитують сусідів. Зрештою, якщо мають підозри, то з’ясовують, хто проживає із мамою-одиначкою у двірників та листонош. Нерідко жінок, які при оформленні допомоги вказують, що з батьком дитини не проживають й він не допомагає, здають подруги, з якими побили горщики. Буває, «стукають» на таких невісток й неофіційні свекрухи після того, як ті кидають їхніх синів.

Маючи ґрунтовні підозри, соцпрацівники звертаються у правоохоронні органи, а ті шукають свідків, інші докази – і справа йде у суд. Виявляється, те, що дитина виховується у повній сім’ї з біологічним батьком, довести не так вже й складно. У результаті жінок визнають винними у «шахрайстві» та «підробці документів». Їм присуджують штрафи чи умовний термін.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися