Розтин чупакабри у Чернівецькій ветеринарній лікарні
Україна

Куди зникла чупакабра?

15 січня 2023, 16:42
0
0
Сподобалось?
0

Усі добре пам’ятають період, коли у кожному селі люди міцно закривали вікна-двері хлівів, щоб невідомий звір не поїв домашню живність. І все одно серед ночі «щось» ламало металеві засуви, трощило клітки. Страшне створіння стали називати чупакаброю. Кілька років поспіль вона тримала у страху не лишень Україну, а й увесь світ. Чому ж тепер про цього звіра не чути?

Виття схоже на плач дитини

Вперше про неї заговорили в американському Пуерто-Рико у 1975 році, де за одну ніч невідома істота вбила десятки курей, при тому крові ніде не знайшли, лишень два маленькі отвори. Ймовірно, через них і була випита вся кров. Потім поширились чутки, що у кількох навколишніх селах хтось так само понищив кіз. Цю істоту стали називати чупакаброю – містичним звіром, який вбиває кіз, курей, кролів, випиває кров, як вампір, від чого тварина й гине.

В Україні про дивного звіра вперше заговорили у 2003 році, а пік повідомлень про нього припав на 2009–2010 роки. Монстр шкодив у всіх регіонах України, наводячи жах на селян. У 2013-му у селі Зарожани Хотинського району Чернівецької області чупакабра вбила козу та вівцю, повиїдала їхні статеві органи. 

– Усе роздерто, у шиї – дірка така, що можна легко три-чотири пальці вкласти. Крові уже не було, – розповідав сусідам чоловік. І всі почали згадувати, що раніше у полі бачили дивну тварину, яка мала короткі передні лапи і довгі задні. Схожа на собаку та вовка. «Певно, то була чупакабра», – дійшли висновку люди.

А у селі Мольниця Герцаївського району Чернівецької області Василь Хаснаш, почувши дивний звук, який нагадує плач дитини, увечері вийшов на подвір’я і побачив істоту, від якої у нього волосся стало дибки! Вона стояла на двох лапах! Ще кілька ночей чув, як «немовля» кричить в очереті неподалік хати.

Міліція та мисливці влаштували облаву

12 березня 2010 року у селі П’ятигори Здолбунівського району на Рівненщині на жінку напав невідомий звір. Вона втратила свідомість. Через півтори години її непритомною знайшли місцеві мешканці і викликали швидку. Через перенесений шок у неї відмовили ноги. У паніці були усі, адже раніше говорили, що чупакабра душить домашніх тварин, а чому стала на людей кидатися? У Здолбунові було створено дві пересувні групи з працівників райвідділу міліції, долучилися мисливці, небайдужі громадяни. Усі працювали цілодобово, але підступного звіра не виявили. Більше пощастило мешканцям Рокитного Сарненського району. Після масового винищення свійської птиці один мисливець поставив капкан. У пастку потрапила істота, яка шокувала всіх!

– Вона була дуже худою і без шерсті. Хвіст такий довгий, десь 70 сантиметрів. І доверху, як антена, піднятий, – розповідав Микола Ничипорук.

Колеги-мисливці, роздивляючись звіра, розділилися у припущеннях. Хтось казав, що це гібрид лисиці та собаки. Інший, що у ці краї забрів шакал, який перехворів сказом.

Жителі Волинської області теж неодноразово скаржилися на візити чупакабри, після яких знаходили мертвих кролів, курей, качок. А Микола Корпан з Великої Глуші на Камінь-Каширщині зі свого ставка витягнув незрозуміле створіння.

– Чудо-звір, розміром як невеликий собака, мав довгі задні кінцівки і значно коротші передні, – розповідав. – Хвостик був зовсім куцим, а от морда більше нагадувала дзьоб орла. І було помітно, що тушка вже якийсь час пролежала у воді.

Чоловік сфотографував чупакабру на мобілку і пішов кликати дружину, щоб уже разом уважніше роздивитися знахідку. Але коли вона та сусідка прийшли до ставка, то звіра там уже не було. Куди зник? Втекти не міг, бо мертвий, але й вкрасти нереально, бо ставок обгороджений.

Ветеринар зробив розтин

А наша колега Наталія Кравчук писала про фахівця, який робив розтин чупакабрі. Це директор Чернівецької обласної державної лікарні ветеринарної медицини Валерій Допіряк.

– Тварину привезли до нас із села Рукшин тоді Хотинського району. Перед цим хтось масово по сільських обійстях повбивав домашніх кролів та птаство. Невідомому звірові оголосили війну, й одному чоловікові вдалося вполювати чупакабру.

Вилами заколов страховисько Іван Владушко. Його покликала на допомогу сусідка Васили­на Гикова. Жінка вийшла у двір, бо дуже кричали кури, й побачила звіра, який одним стрибком подолав метрів з десять. Селянка виявилася не з лякливих – і ступила крок у бік чупакабри, а та шмиг у хлів зі свиньми, бо там були двері відчинені. Там її жінка й закрила. Отоді з вилами й підбіг сусід Іван. Зайшов у хлів і безстрашно наколов на них хижака. Досліджувати його взявся Валерій Допіряк.

– Ця тварина точно не була схожа ні на лиса, ні на собаку – взагалі ні на один вид. Мала неприродно довгі задні лапи, великі зуби і шию. А вуха були, як у африканської лисиці – втричі більші, ніж у наших, – пригадує.

Винні спецслужби чи чорнобильська радіація?

Незважаючи на те, що багато людей вірить у цього монстра, є і скептики. Вони переконані, що це просто собака чи койот, заражені якоюсь хворобою. Тому й виглядають так страшно. Зоо­інженер Георгій Грищук припускав: «Напевно, маємо справу з мутантом або твариною, над якою проводили експерименти спецслужби. Знаю, що за радянської влади було багато дослідів з генної інженерії на засекречених воєнних базах». Хтось казав, що чупакабра вродилася після Чорнобильської трагедії, і виною всіх її генних змін – радіація. У 2010 році доцент кафедри зоології і екології Дніпропетровського національного університету, кандидат біологічних наук Олександр Пономаренко заявляв, що, за даними досліджень, українські чупакабри – це єнотоподібні собаки та лисиці, які втратили волосяний покрив. Мовляв, у лісах – надлишок лисиць. Відстрілюють їх недостатньо, тому й з’являється чимало тварин, схильних до хвороб. За іншою версією, деякі з цих істот можуть бути цуценятами собак і вовків.

Чому ж зараз про них не чути? Тут немає жодного пояснення. Можливо, клімат не сподобався або вони вимерли самі по собі. Проте слава, хоч і погана, таки лишилася. Бо у багатьох країнах у пік жахіть, які творила чупакабра, випускали футболки і чашки з її зображенням і навіть... цукерки під такою назвою.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися