Міноборони закупило одяг для військових, який під час доставки втричі здорожчав
Україна

Міноборони закупило одяг для військових, який під час доставки втричі здорожчав

11 серпня 2023, 14:36
0
-1
Сподобалось?
-1

Восени 2022 року Міноборони уклало контракт із турецькою фірмою на постачання зимового одягу для військових. Але дорогою між митницями замовлені куртки з «камуфляжних» стали «зимовими повітрозахисними» та втричі здорожчали.

Про це йдеться у розслідуванні ZN.UA.

Журналісти стверджують, що отримали у розпорядження пакет супровідних документів на одну з партій товару від турецької фірми Vector avia hava araçlari, з якою Міноборони уклало угоду.

З документів випливає, що 4900 курток (і штанів), які в одному документі вказуються загальною вартістю 142 тисячі доларів, згодом зазначаються з ціною 421 тисяча доларів. Ціна за «камуфляжні» куртки з 29 доларів за штуку зросла до 86 доларів за «зимові повітрозахисні» куртки.

Видання заявляє, що турецька Vector avia hava araçlari належить українцю Роману Плетньову із Запоріжжя.

У судовому реєстрі є дані про кримінальне провадження щодо цього одягу. В ухвалі Голосіївського райсуду зазначається: директор турецької фірми поставив вітровологозахисні зимові куртки та штани, які не відповідали ні технічним умовам, ні технічному опису до договору. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз зробив висновок, що їх не можна використовувати за цільовим призначенням.

За даними видання, яке посилається на «офіцерів із митного фронту України», ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисячі штанів на 13 мільйонів доларів.

Зимовий одяг, який їхав в Україну за іншим договором, перетинав кордон у Молдові з документами за 27 500 доларів за партію, а кордон в Україні — вже за 367 500 доларів, зазначає ZN.UA. Ба більше, журналісти знайшли куртки з цієї партії, виставлені на продаж на OLX.

Журналісти заявляють, що Міноборони також утридорога купувало шоломи для бійців. Причому товар, який за документами значився як шоломи PASGT виробництва США з рівнем захисту NIJ ІІІА, виявився шоломами з нижчим рівнем захисту — NIJ 2.

Не тільки екіпірування

Окрім того, ZN.UA вказує, що має копію контракту на закупівлю сухпайків минулої весни. Тоді Міноборони замовило у київської фірми ТОВ «Танос Технолоджи» один мільйон вегетаріанських сухпайків із Туреччини на 430 мільйонів гривень. У початковій версії був підігрівач їжі, але він зник, а натомість до складу сухпайка внесли курячий паштет.

Видання підрахувало, що на курячий паштет, печиво, каву у стіках та одноразовий посуд, які додали, припадало 248 гривень. Це дорожче, ніж у магазинах.

За даними ZN.UA, слідчі СБУ отримали доступ до сухпайків, привезених «Танос Технолоджи». Виявилося, що вони упаковані в картонні коробки з надписом «Відновлюйся, Україно. Ми віримо у лікувальну силу любові та підтримки» з логотипом Legurme. Відомо, що продукти цього бренду та її материнської фірми роздавали благодійні організації.

Наразі Міністерство оборони України публічно не реагувало на це розслідування.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися