Ірина СІРІК і пес Адідас
Україна

Пса з «Азовсталі», якого подарували кадирову, повернули в Україну

24 вересня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

У полоні рашисти тримають не лише українських військових, але й тварин. «Вісник+К» писав, що пса на кличку Адідас з «Азовсталі» подарували президенту Чечні рамзану кадирову. Як склалась його доля?  

У полоні змінила кличку

До початку повномасштабної війни пес жив у родині Сіріків. Його господарі – військові полку «Азов». Повне ім’я пса – Адольф. Він отримав його від батьків Ади і Ральфа. Ірина Сірік (позивний «Валькірія») почала служити в Нацгвардії у 2018 році, а її чоловік – у 2014-му. У лютому 2022 року до них приєднався молодший син Ірини від першого шлюбу. Після вторгнення росії Адольф пішов разом з господарями у бункер «Азовсталі». Під час одного з обстрілів отримав поранення і контузію. 17 травня 2022 року Ірина, її чоловік, син та пес разом з іншими захисниками Маріуполя вийшли у полон. Побоюючись за долю собаки, Ірина вирішила змінити його прізвисько з Адольфа на Адідас. А то раптом росіяни вирішать, що його назвали на честь гітлера? У полоні в Оленівці жінці спочатку казали, що застрелять пса. Але 19 травня його забрали. Ірина пообіцяла Адіку, що обов’язково знайде його. «Коли мені сказали, що Адіка подарували кадирову, то я вже й не сподівалася побачити його живим, – розповіла пізніше журналістам, – чекала, що мені покажуть відео з його тортурами та вбивством». Кадиров відразу ж дав собаці нове прізвисько – Борз (з чеченської перекладається як «вовк»). І посміявся з того, що полонена жінка пообіцяла своєму псові знайти його.

Повернули хворим

31 грудня 2022-го під час обміну полоненими Ірина Сірік повернулася додому. Цього ж дня депутат російської держдуми з Чечні Шамсаїл Саралієв привіз Адіка і передав його звільненій із полону Ірині. Жінці довелося на камеру дякувати за це рамзану кадирову. «Його не міняли – його просто повернули, – розповіла згодом Ірина. – Це був як акт благодійності якийсь. Депутат їхньої держдуми сказав, що Адік дуже сумував за мною, за батьківщиною, він погано їв. Вони подивилися, як собака поводиться, і вирішили повернути».

За час перебування у Чечні Адольф сильно схуд – до початку повномасштабної війни він важив 35 кілограмів, а після повернення з полону – 24. Ірина не знає, як до Адіка ставилися у Чечні, проте українські ветеринари виявили у собаки безліч проблем зі спиною та задніми лапами. А також невиліковну хворобу – атаксію (порушення узгодженості рухів різних м’язів). Медики вважають, що захворювання виникло у нього внаслідок пережитого стресу. За словами Ірини, лікарі припускають, що пес багато разів падав, а проблеми зі здоров’ям могли загостритися через постійне перебування Адіка в маленькій клітці, де він міг тільки сидіти або лежати в незручному положенні.

Собаці пощастило більше, ніж людям. Чоловік Ірини та син досі у російському полоні.

Віктор ПОЛІЩУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися