8 жовтня померла народна артистка України, яка два дні не дожила до свого 76-річчя
Україна

8 жовтня померла народна артистка України, яка два дні не дожила до свого 76-річчя

14 жовтня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

За дивовижний неповторний голос її називали співочим символом українського народу й аплодували стоячи не лише на рідній землі, але й за кордоном. Адже на її концертах після тієї чи іншої пісні на очах глядачів з’являлися сльози. Ніна Матвієнко отримувала  щиру народну любов, яку неможливо купити за гроші. Попри світове визнання, нагороди та почесті, співачка була дуже простою та доброзичливою у спілкуванні. У 2009 році мені пощастило зустрітися з пані Ніною у Києві. Ми довго спілкувалися, ця розмова за своєю щирістю і відвертістю справила незабутнє враження.

У сім’ї було 11 дітей

Можливо, читачі пригадують, як у «Віснику+К» був надрукований матеріал «Молюся, щоб Господь не залишив Україну». Ми тоді зустрілися з народною артисткою у Києві. До нас вийшла красива тендітна Ніна Митрофанівна і привітно посміхну­лася: «Десь тут повинні бути мої зем­ляки, які приїхали з Волині». Видало­ся, що знайомий з Ніною Матвієнко багато років. Згодом подумав – це дійсно так, адже слухаю її пісні все життя. У неї був дуже уваж­ний погляд, і під час розмови вона пильно дивилася у вічі. Якраз перед зустріччю ми побували на її батьківщині – в селі Неділище Ємільчинського району на Житомирщині. Бачили стареньку хатинку, де вона народилася.

– Найчастіше я згадую, коли була маленька, бо до десяти років навчалася у рідному селі. Адже у старших класах приїжджала додо­му тільки на канікули. Добре запа­м’ятала, як мама з татом вечорами співали, сидячи біля грубки. І та­кий спокій панував у хаті. Хоча вдо­ма рідко було тихо і спокійно. Те­пер я розумію – нормально жити не давали колгоспні злидні і те, що батько любив випити. Працював сторожем на фермі і часто після нічного чергування приходив на­підпитку. Я не раз казала мамі: не треба було батька чіпати, коли він приходив додому п’яним, – розповідала пані Ніна.

Артистка народилася в голодно­му 1947-му і була п’ятою дитиною з одинадцяти в сім’ї Матвієнків. Маленькою вила­зила на стільчик і перед дзеркалом співала. Якось мама з та­том підгледіли це у вікно і сказали: «То наша артистка Ніна». Важко жилося Матвієнкам, до­ношували одне після одного взут­тя та одяг. Якось їхня мама дізна­лася, що є інтернати для багато­дітних сімей, після закінчення да­вали направлення на роботу в місто. Дуже хоті­ла, щоб діти вибралися із села.

При совєтах 17 років не випускали за кордон

– Я вважаю, мені пощас­тило – весь час оточували хороші люди. Приїхала в Київ у 1966 році наївною дитиною. Була далекою і від політики, і від націоналізму. Хо­тілося лише співати, – згадувала Ніна Матвієнко. – У двадцять років познайомилася зі своїм май­бутнім чоловіком Петром Гонча­рем. Він мені почав крадько­ма давати самвидавчі поезії Ва­силя Симоненка. І тоді я багато чого для себе зрозуміла. Особли­во після перших великих гастро­лей за кордоном у 1967-1968 ро­ках. Добре запам’ятала – туди я летіла самольотом, а назад повер­талася літаком, – пригадувала артистка свої перші життєві уроки рідної мови. – В Канаді українці з діас­пори відверто говорили, що в Україні дійсно відбувається, як пе­реслідують нашу інтелігенцію. Після цієї поїздки на 17 років Ніні Матвієнко заборонили гастро­лювати за кордоном.

Після 50 літ шлюбу розлучилася

Але Ніна Матвієнко продовжувала співати. І створила сім’ю: у 1971-му стала дружиною художника Петра Гончара. У них народилися двоє синів: Іван та Андрій і дочка Ан­тоніна. Найстарший син Іван – іконописець, постригся в ченці. 12 років він жив у кримському Свято-Успенському монастирі. Після окупації Криму росією переїхав до Ніжина на Чернігівщині і перейшов із московського патріархату до Православної Церкви України. Другий син – Андрій Гончар, відомий київський художник, закінчив Українську академію мистецтв.

Думали, що й донька також буде ху­дожницею. Але уже в десять років вона в Америці виступала для діаспори. Од­разу після закінчення школи вийшла заміж і в сімнадцять років на­родила дочку Уляну. Кажуть, що Ніна Матвієнко тоді жартувала: «Людоньки, я обабіла».

З художником Петром Гончарем Ніна Матвієнко прожила у шлюбі 50 років. Проте два роки тому розійшлася з чоловіком. «Я попросила покинути мене. Це виважене рішення. Він вважав, що у нього ще є своє життя, яке він вибрав…» – коментувала тоді співачка.

«У нас може бути голод або війна»

Під час нашої розмови я тоді запитав у артистки, хто їй у житті найбільше допомагав?

– Тільки мама, – навіть не за­думуючись відповіла пані Ніна. – У найважчі моменти завжди відчувала її підтримку, і цього ніколи не забуду. Я ніколи у мами нічого не просила, хоча вона пере­давала корзину, у якій була ци­булька, картопелька, яйця, шматок сала, – згадуючи ці мамині пере­дачі з рідного села, пані Ніна усм­іхалася, її голос став дзвінким і щасливим. – Моя мама закінчила курси вихова­телів, багато читала, грала у виставах. Навіть не знаю, коли все встигала. Мама померла у мене в хаті у Києві. Я була з нею до останньої хви­лини.

У 1991 році народна артистка пішла з хору імені Верьовки, їздила по селах і агітува­ла проти союзного договору. Ви­ходила одна на сцену і співала «Ук­раїно, рідна мати, йдем за тебе во­ювати».

– А де патріоти? Їх по одному знищили, – бідкалася співачка. – Тому у нас немає руху вперед. Головою ми ніби вже у Європі, а товстий зад не пус­кає. Найбільше молюся, щоб Господь не залишив Україну. Тому шануйте кожен прожитий день і дякуйте Богові за нього. У нас може бути або голод, або війна, тепер настав страшний час для нашої держави, – з болем у голосі говорила Ніна Матвієн­ко ще у 2009 році. Її слова виявилися пророчими.

Ніна Матвієнко на­городжена званням Героя України. Його присвоєно співачці «за вершинний пісенний талант, що пробуджує і возвеличує духовну силу українського народу». Один із шанувальників написав такі поетичні рядки:

Не ворухнеться ні билинка,

  усе притихло на землі...

Співає Ніна Матвієнко –

            до гнізд вертають журавлі.        

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися